Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van der G. niet trots op moord

Home

Van onze verslaggever

ROTTERDAM - Volkert van der G. is 'niet trots' dat hij Pim Fortuyn heeft vermoord. Als hij nu weer voor de keus zou staan, dan zou hij de moord niet plegen.

Dat heeft de man volgens NRC Handelsblad in zijn uitgebreide bekentenis gezegd. Het Openbaar Ministerie liet in november vorig jaar weten dat Van der G. na maandenlang zwijgen de moord had bekend. Als motief had hij opgegeven dat hij Fortuyn zag ,,als een steeds groter wordend gevaar voor met name kwetsbare groepen in de samenleving''. Dat hij 'niet trots' is en de moord niet opnieuw zou plegen, ontbrak in de bekendmaking van het OM.

Van der G. zou hebben gezegd dat hij zeker niet als 'martelaar' of 'redder van Nederland' wil worden gezien. Onbekend is of Van der G. ook spijt heeft betuigd.

Volgende week verlaat Van der G. het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek van justitie. Het ministerie wilde dat hij daar als eenling bekeken zou worden, maar de kliniek wilde de standaard groepsobservatie.

Van der G. zou het in de groep prettig hebben gevonden. Zijn groepsgenoten reageerden nuchter op hem. Eén vroeg zelfs om een handtekening, maar dat zou hij gênant hebben gevonden.

De inhoudelijke behandeling van de strafzaak begint op 27 maart.

Deel dit artikel