Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van Breukelen stopt bij PSV Keeper wil als reserve laatste dagen slijten

Home

MATTY VERKAMMAN

EINDHOVEN - Hans van Breukelen is bezig aan zijn laatste seizoen als eerste keeper in de eredivisie. De 37-jarige PSV'er heeft zijn coach, Aad de Mos, en het management van de club laten weten dat hij volgend seizoen als tweede man wil fungeren.

PSV beraadt zich op dit voornemen van de 73-voudige international en heeft Van Breukelen nog niet toegezegd dat hij in het seizoen 1994-1995 als reservist ook daadwerkelijk de (duur betaalde) kracht in de dug-out mag zijn. Van Breukelen, die gisteren niet voor commentaar bereikbaar was, heeft de managers, Kees Ploegsma en Frank Arnesen, en Aad de Mos vorige week al van zijn besluit op de hoogte gebracht. Dat gebeurde voor de verloren wedstrijd tegen MVV. Het is bekend dat de doelman zich al geruime tijd ergert aan de intriges binnen PSV. Hij is al seizoenen lang van mening dat de clubleiding onvoldoende heeft opgetreden tegen alle interne trammelant. Toen hij zich enkele malen in het openbaar uitte over de scheefgegroeide verhoudingen en het wangedrag van met name Romario, werd hij onmiddellijk door de club beboet.

Van Breukelen, die altijd heeft geprobeerd zijn werkgever in de meest positieve zin naar buiten uit te dragen, hoopte op een managementfunctie bij PSV. Het was voor hem een tegenvaller dat de club niet hem, maar Frank Arnesen onlangs in deze leidinggevende positie benoemde. Van Breukelen heeft geen gehoor gekregen op de door hem op bestuurlijk vlak regelmatig bepleite eenheid binnen PSV. Hij heeft zich meer dan eens een roepende in de woestijn gevoeld.

Het stoorde hem dit seizoen bovendien dat de scheidsrechters min of meer de pik op hem hadden. De doelman die zo vaak klaagde over een algemeen gebrek aan fatsoensnormen en respect voor elkaar binnen het profvoetbal, miste dit seizoen tot zijn grote ergernis de competitiewedstrijd PSV-Ajax. Van Breukelen moest dat topduel laten lopen wegens een optelsom van drie gele kaarten die steeds voor futiliteiten werden uitgedeeld.

Hans van Breukelen debuteerde in het betaalde voetbal op 20 maart 1977. De toen 20-jarige doelman trad die dag bij FC Utrecht aan als vervanger van de Joegoslaaf Blago Istanov. Op Spangen was Sparta met 3-0 te sterk. In dat duel debuteerde nog een speler op eredivisieniveau: de toen 17-jarige Michel Valke, later Van Breukelens teamgenoot bij PSV en het Nederlands elftal. Na zes seizoenen bij FC Utrecht te hebben gespeeld, diende Van Breukelen twee jaar het Nottingham Forest van manager Brian Clough.

Met ingang van het seizoen 1984-1985 trad hij bij PSV in dienst. Zijn absolute topjaar was 1988. In dat jaar bezorgde hij PSV de Europa Cup voor landskampioenen, door in Stuttgart tegen Benfica de penalty van Veloso te stoppen. Van Breukelens faam als penalty-stopper bevestigde hij even later bij het Nederlands elftal. In de gewonnen EK-finale tegen de Sovjet-Unie bracht hij Igor Belanov zodanig uit zijn concentratie dat hij de door hem zelf veroorzaakte strafschop kon stoppen. Van Breukelen gunde vervolgens de eer aan de voormalige PSV-coach Jan Reker. Het was diens video-archief op penalty-gebied dat hem vooraf steeds alle benodigde informatie had gebracht.

Van Breukelen dreigt in zijn tiende PSV-jaar een sportief dieptepunt te bereiken. Na zes landskampioenschappen is er nog steeds de kans dat PSV voor het eerst sinds twintig jaar geen Europees bekervoetbal haalt. In de negen voorafgaande seizoenen eindigde Van Breukelen twee keer met PSV op twintig verliespunten in de competitie. Nu, met nog elf competitieronden voor de boeg, bedraagt de competitieschade al zestien punten, nog maar eentje minder dan in het vorig seizoen onder de ontslagen coach Hans Westerhof. Die cijfers contrasteren scherp met Van Breukelens topjaren bij PSV. De eerste drie kampioenschappen gingen gepaard met respectievelijk acht, negen en nogmaals negen verliespunten.

Ook Van Breukelens persoonlijke keeper-cijfers staan langzamerhand onder druk. Na een nog moeizame start van gemiddeld een tegendoelpunt per competitiewedstrijd, dook zijn moyenne vanaf 1985 flink onder de een.

Achtereenvolgens ging het om een gemiddeld aantal tegengoals van 1,000, 0,647, 0,545, 0,787, 0,727, 0,906, 0,718, 0,718 en 1,00. Ook in dit seizoen staat hij weer op het voor hem betrekkelijk hoge gemiddelde van een tegengoal: 21 stuks in 21 wedstrijden.

Voor de opvolging van Van Breukelen heeft PSV diverse mogelijkheden. Zo is de huidige tweede man, Wim de Ron, een kanshebber. Aan de technische capaciteiten van deze Westbrabander wordt niet getwijfeld. Alleen wordt zijn geringe lengte als een probleem beschouwd. PSV heeft voorts nog de beschikking over de aan FC Groningen uitgeleende Patrick Lodewijks. De geruchten over het contracteren van Ajacied Stanley Menzo leidden vorige week tijdens de wedstrijd tegen MVV tot afkeurende yells van de PSV-supporters.

Deel dit artikel