Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van Basten moet selectie nieuwe stimulans geven

Home

FRED BUDDENBERG

EINDHOVEN - Afgelopen maandag kwamen zij elkaar bij toeval - of was het niet zo toevallig - nog tegen op Schiphol. Ruud Gullit, de gaande man bij het Nederlands elftal, en Marco van Basten, wellicht de komende man bij Oranje. Vorige week, dus nog voordat Gullit zijn biezen pakte, liet Van Basten aan bondscoach Dick Advocaat weten dat hij wel als 22ste man mee wilde naar het WK in de Verenigde Staten.

Van Basten en Advocaat hadden de laatste tijd vaker telefonisch contact met elkaar. Onderwerp van gesprek was steeds het herstel van de geblesseerde rechterenkel van de AC Milan-spits. “De vooruitgang was steeds minimaal, maar de laatste twee weken ging het plotseling goed”, zei Advocaat gisteren na de zevenklapper tegen Hongarije. “Hij heeft een ander zooltje in zijn schoen en sindsdien kan hij weer pijnvrij trainen.”

Vandaag ondergaat de 29-jarige Van Basten een test in Milaan. Mocht hij die goed doorstaan, dan is hij in principe bereid om mee te reizen naar het WK, dat over vijftien dagen van start gaat. Morgen moet Advocaat de definitieve lijst met 22 namen voor het wereldkampioenschap doorgeven aan de FIFA, de wereldvoetbalfederatie. Pikant detail: wat had Advocaat met Van Basten gedaan als Gullit het Oranje-kamp niet hals over kop had verlaten?

“Van Basten heeft een enorme persoonlijkheid, naar buiten toe, maar ook in de groep. Dat kan een stimulans zijn na wat er de laatste tijd is gebeurd”, meende Advocaat, die zijn contacten met Van Basten liever geheim had willen houden. “Maar in de voetballerij is dat kennelijk niet mogelijk.” Advocaat weigerde de eventuele rentree van Van Basten te scharen onder de noemer 'utopisch'. “Ik vind het wel degelijk realistisch. Dit soort voetballers hebben niet veel tijd nodig om speelklaar te zijn. Voor het EK van 1988 was hij ook heel lang lang niet fit.” In Duitsland, waar Nederland de Europese titel won, werd de Utrechter topscorer met vijf treffers.

Mocht Van Basten vanavond het ja-woord geven aan Advocaat, dan voegt hij zich niet direct bij het Nederlands elftal. Op 20 juni heeft hij een afspraak met de Belgische chirurg Martens, de orthopeed die hem in juni vorig jaar opereerde. Het is de bedoeling dat Van Basten zich pas daarna, mits hij wordt goedgekeurd uiteraard, naar de Verenigde Staten afreist. In de eerste ronde van het WK, waarin Nederland tegen Saoedi-Arabië, België en Marokko speelt, zal de 58-voudig international zeker niet in actie komen. Van nu tot 2 juli, de dag dat de achtste finales beginnen, heeft Van Basten dus nog een hele maand om zich fit en speelklaar te trainen. De afgelopen twee weken trainde hij voluit mee met het Italiaanse team op Milanello, het trainingscentrum van AC Milan.

Verontwaardigd

Vanuit Milaan werd gisteren verontwaardigd gereageerd op de mogelijke rentree van Van Basten in het Nederlands elftal. Pincolini, de inspannings-fysioloog bij AC Milan, liet zich eerder deze week in de Italiaanse sportkrant Gazzetta dello Sport optimistisch uit over het herstel. “Er is nu meer dan alleen hoop dat Marco weer snel zal spelen”, meende Pincolini. Toen hij gisteravond vanuit Eindhoven door een Italiaanse journalist op de hoogte werd gebracht van het laatste Van Basten-nieuws, moest hij lachen. “Dat moet een grap zijn”, zei de professor verbaasd. “Van Basten op het WK, dat is hetzelfde als iemand die tien dagen op de fiets heeft gezeten laten meedoen aan de Giro. Het lijkt mij sterk dat hij zich zo snel kan voorbereiden op het WK.”

Galliani, de vice-directeur van AC Milan, had deze week nog een gesprek met de voetballer, die al ruim een jaar op non-actief staat. In dat onderhoud werd met geen woord gerept over het komende WK. Van Basten maakte bekend dat hij eind deze week op vakantie zou gaan naar Portugal en afgesproken werd dat hij zich op 27 juli op Milanello zou melden voor de eerste training van de Europa Cup 1-houder. Silvio Berlusconi, de baas van Milan en de premier van Italië, zal niet gelukkig zijn met de ontwikkelingen rond Van Basten. Hoewel de Utrechter ruim een jaar niet speelde, betaalde Berlusconi wel zijn salaris van drie miljoen gulden door. Nu Van Basten bijna fit lijkt, zit Berlusconi er niet op te wachten dat de spits in de Verenigde Staten mogelijk weer tegen een blessure aanloopt. Van Basten heeft nog een contract voor een jaar bij AC Milan, de club waarvoor hij in 145 duels 89 doelpunten maakte. “Het is alleen maar een voordeel voor Milan”, zei Advocaat, die geen contact heeft gehad met de Milanese club. “Hij kan bij ons trainen en er staat iedere dag een medische staf voor hem klaar.” Of hij Van Basten kon opeisen, wist Advocaat niet. “Als hij geblesseerd is zeker niet.”

Van Basten speelde op 14 oktober 1992 zijn laatste interland, de WK-kwalificatie-wedstrijd in Rotterdam tegen Polen (2-2). In dat duel, die tevens het definitieve (?) afscheid markeerde van Stanley Menzo als international, droeg Van Basten nog de aanvoerdersband. Een maand later ging hij met Oranje mee naar Istanboel, maar op de dag voor de wedstrijd tegen de Turken bleek dat de spits zijn rechterenkel absoluut niet kon belasten. Van Basten haakte af en Erik Meijer, toen nog in dienst van MVV, reisde op het allerlaatste moment naar Istanboel, waar Nederland mede door twee doelpunten van Peter van Vossen met 1-3 zegevierde.

Drie dagen voor die interland tegen Turkije kwam Van Basten voor de laatste maal in actie in de Italiaanse competitie, met AC Milan tegen Ancona. Na een periode van vier maanden inactiviteit stond de Utrechter tot verbazing van iedereen in mei 1993 in de basis tijdens de Europa Cup 1finale in München tegen Olympique Marseille. Zowel voor AC Milan als voor Van Basten eindigde die wedstrijd in een grote ontluistering. De club verloor met 10 en de speler werd na ruim een uur hinkelen vervangen. Op 9 juni 1993, bijna exact een jaar geleden, lag Van Basten op de operatie-tafel bij Martens. In 1987 en 1992 had de Zwitserse chirurg Marti al het mes gezet in de rechterenkel van de drievoudig voetballer van Europa.

Deel dit artikel