Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Van Basten heeft niets te zeggen over voetbalregels, dat bepalen Noord-Ierland en Wales

Home

Jurryt van de Vooren

Jurryt van de Vooren © Patrick Post
Column

FC Lisse en Quick Boys spelen morgen een wedstrijd, waarbij wordt geëxperimenteerd met de spelregels van het voetbal. 

De bevindingen gaan naar Marco van Basten, die sinds zijn benoeming tot Fifa Chief Officer for Technical Development de ene knuppel na de andere in het voetbalhoenderhok gooit.

Lees verder na de advertentie
Niemand van de Fifa heeft invloed op The Laws of the Game en Van Basten dus ook niet

Deze wedstrijd is een nieuwe bijdrage aan de discussie over de spelregels, die al meer dan honderd jaar in cirkeltjes ronddraait. In 1958 was er in Belgrado al eens een proefwedstrijd met een intrap in plaats van een ingooi - net zoals morgen in Lisse. Tien jaar later speelden Ajax en AZ'67 een proefwedstrijd zonder buitenspel - net zoals Van Basten tegenwoordig voorstelt. Publiek en pers vonden het prachtig, maar er veranderde niets. Niet zo gek, aldus De Telegraaf in 1968: 'Het is zeer onwaarschijnlijk dat de hoge internationale voetbalautoriteiten zich in de nabije toekomst tot bovengenoemde veranderingen zullen laten verleiden.'

Geen echte invloed voor Van Basten

Beter kan het debat niet worden samengevat: de voetbalverbeteraars komen met prachtige ideeën, maar niemand vraagt zich af hoe die veranderingen gerealiseerd kunnen worden. Het is leuk bedacht om Van Basten een lijst met aanbevelingen te sturen, maar zijn indrukwekkende functieomschrijving is slechts een rookgordijn om te verhullen dat hij helemaal niets te zeggen heeft. Niemand van de Fifa heeft invloed op The Laws of the Game en Van Basten dus ook niet.

Daarover gaat de International Football Association Board, opgericht in 1886 door de Home Nations, ofwel de voetbalbonden van Engeland, Schotland, Wales en Ierland (inmiddels vervangen door Noord-Ierland). Aanvankelijk stelde de Board alleen de spelregels vast voor de Britse eilanden, maar sinds de oprichting van de Fifa in 1904 doet zij dit wereldwijd. De wereldbond heeft hierin altijd een bijrol gespeeld, omdat de beslisbevoegdheid al 131 jaar bij de Home Nations ligt.

De Fifa kan nooit zelfstandig een spelregel veranderen, maar heeft altijd de steun nodig van minstens twee Home Nations

De Nederlander C.A.W. Hirschman kwam daar in 1913 achter, toen hij namens de Fifa werd benoemd tot lid van de Board. Tot 1920 had hij niet eens stemrecht en mocht hij slechts toekijken als de Home Nations zich uitspraken over de spelregels. Sindsdien is er weinig veranderd, want in 2017 geldt een stemverhouding van vijftig procent voor de Fifa en vijftig procent voor de Home Nations. Dat klinkt heel democratisch, maar de Board neemt pas een besluit met een meerderheid van minimaal driekwart. De Fifa kan nooit zelfstandig een spelregel veranderen, maar heeft altijd de steun nodig van minstens twee Home Nations.

In de tijd van Hirschman was veel kritiek op de Board. De Telegraaf sprak in 1919 over 'de dwingelandij der Engelsen binnen de internationale voetbalbond'. Negen jaar later schreef De Haagsche Courant: 'De groote macht van de International Board stamt nog uit de tijden dat Engeland de heele voetbalwereld beheerschte.' En zo draait deze discussie al een eeuw in cirkeltjes.

Een gedachte-experiment toont de absurde situatie aan. Stel, Van Basten neemt morgenavond alle aanbevelingen over vanuit Lisse, net als 207 van de 211 aangesloten Fifa-bonden. Alleen de vier Home Nations willen er niets mee te maken hebben en blokkeren daarom bij de volgende vergadering van de Board zonder enig probleem de aanbeveling, die door ruim 98,5% van de Fifa-leden wordt gesteund. De machteloosheid van Hirschman in 1913 is de machteloosheid van Van Basten in 2017.

De voetbalverbeteraars hoeven daarom maar één aanbeveling te sturen naar de Fifa Chief Officer for Technical Development: breek de macht van de Board of hou ermee op. Want dat is wel duidelijk na honderd jaar jaar: elke missie is zinloos zolang de Fifa niet zelf de spelregels bepaalt.

Lees hier meer columns van Jurryt van de Vooren.

Deel dit artikel

Niemand van de Fifa heeft invloed op The Laws of the Game en Van Basten dus ook niet

De Fifa kan nooit zelfstandig een spelregel veranderen, maar heeft altijd de steun nodig van minstens twee Home Nations