Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vampeta doet graag een beetje bijzonder

Home

Matty Verkamman

Ilha de Itaparica is een eiland op een uur varen van de miljoenenstad Salvador de Bahia. Na de oversteek met de veerpont, staat een bus klaar. Zestig kilometer land inwaarts stopt de bus bij de vervallen kerk van het stadje Nazaré. Dit is de geboorteplaats van Marcos André Batista Santos, als voetballer Vampeta genoemd.

Nazaré heeft enkele duizenden inwoners. Iedereen kent Vampeta, de voetbalnaam die staat voor vampier. Een vampier bijt jonge maagden in de hals, Vampeta is juist een weldoener. Nazaré is trots op Vampeta en Vampeta zal Nazaré nooit vergeten. Hij steunt er enkele sociale culturele instellingen.

Als het grote talent van Fluminense ging Vampeta halverwege de jaren '90 naar PSV in het verre Nederland. Daar slaagde hij eerst niet. Zijn spel viel zelfs zo zeer tegen, dat in Eindhoven wel werd beweerd dat scout Kees Rijvers de verkeerde Braziliaan had aangewezen. Vampeta kwam op zeker moment als huurling bij VVV in de eerste divisie te spelen. Hij deed het bij de Venlose club zo aardig, dat PSV hem weer terughaalde.

Onder trainer Dick Advocaat was Vampeta enige tijd een aardige rechtsback, maar toch weer niet zo goed dat PSV veel problemen maakte toen Vampeta in Sao Paulo bij de Corinthians aan de slag kon. Bij die club gebeurde volgens wat niemand bij PSV ooit had vermoed: Vampeta werd als middenvelder Braziliaans international. Intussen lonkt het zoveel beter betalende Europa weer naar Vampeta. Ajax behoort al enige tijd tot het rijtje kandidaat-kopers van de speler, die door de nieuwe bondscoach Wanderley Luxemburgo om zijn overzicht en technische vaardigheid wordt geprezen.

Vandaag doet Vampeta in het Estadio Fonte Nova van Salvador niet mee tegen Nederland. Luxemburgo kan niet over hem beschikken, omdat Corinthians het in de diverse competities te druk heeft. Voor de inwoners van Nazaré maakt het niets uit, hun Vampeta is de held, waar hij ook speelt. Dit heldendom is niet alleen op het voetbal gebaseerd. In het door de Rio Jaguaripe in tweeën gedeelde stadje, lopen en fietsen Vampeta-fans in shirts van Corinthians èn van PSV rond.

Net voorbij de kerk wordt duidelijk waarom Vampeta hier op handen wordt gedragen. De 'Fundacao Sao Rogue', de Stichting van de Heilige Rots, kampte tot voor kort met geldgebrek. Een groep blinden, doofstommen en verstandelijk gehandicapten van uiteenlopende leeftijd, wordt hier door enkele leidsters bijgestaan. ,,Een maand geleden is Vampeta ons te hulp gekomen. Hij geeft ons het geld dat nodig is om het werk te kunnen voortzetten. Vampeta doet dit voor ons en voor zijn geboorteplaats'', zegt een der groepsleidsters.

De twaalf bewoners van de Heilige Rots zijn intern. In het zaaltje waar enkele gehandicapte kinderen met een tekening bezig zijn, zit een oudere man in zijn rolstoel onder een teamfoto van Corinthians. Bij de opzwepende sambamuziek van Luiz Conzaga kan hij geen moment stil blijven zitten. Bij de receptie van het gebouw hangen twee lijstjes naast elkaar. In het ene zit een foto van Vampeta, in het andere de tekst van 'Salmo 23': ,,O Senhor é o meu pastor nada me fattara'' - de Heer is mijn Herder, het zal mij aan niets ontbreken''.

Twee straten verder woont Vampeta's Oma Angelica Alveé. Het huis hangt vol met Vampeta-foto's en Vampeta-prullaria. Een nichtje wiegt een baby, die zich op een meter van de televisie tevens vermaakt met de Teletubbies. Oma is uiteraard trots op haar beroemde kleinkind. Hij is een goeie jongen. Maar ook een beetje excentrieke jongen. Vampeta heeft altijd vrolijk door het leven gestapt. Voor- en tegenspoed in zijn voetbalcarrière hebben nooit veel invloed op zijn zonnige humeur gehad.

Vampeta is ook een durfal. Heel het land sprak onlangs over hem, toen hij naakt voor een Gay magazine poseerde. In volle glorie was héél Vampeta te zien. Bondscoach Wanderley Luxemburgo werd er eerder deze week door Nederlandse journalisten naar gevraagd. ,,Ik zou zoiets nooit doen, maar Vampeta doet het dus wel. Ik heb hem gewaarschuwd, want met dit soort foto's loopt hij in Brazilië wel risico's. Niet iedereen in dit land is hiervan gecharmeerd.''

De naaktfoto's hebben Vampeta een flinke som geld opgeleverd, maar het schijnt dat het hem hier niet in eerste instantie om te doen is geweest. Vampeta doet graag een beetje bijzonder, dat was eerder zijn beweegreden uit de kleren te gaan.

Nazaré heeft in ieder geval geen moeite met de naaktheid van Vampeta. Nazaré heeft twee standbeelden van twee lokale politici. Op de kleurrijke markt staat Dr. Alexander André Jose de Barras (1831-1911) op zijn sokkel voor het stadhuis. Voorts tuurt Dr. Narciso da Silva Piganga (1899-1973) over het water van de Rio Jaguaripe. Mogelijk komt er ooit een beeld voor Vampeta bij.

Voor het zover het is maakt de bijzondere voetballer zich al vast verdienstelijk voor de gemeenschap. Pal achter de markt staat het in 1927 gebouwde theatertje Rio Branco. Hier werden films vertoond, hier werd toneel gespeeld. Helaas moest enkele jaren geleden het theater wegens ernstig verval worden gesloten. Vampeta hield als kind van het theater. Hoe kon hij de stad beter dienen dan door zich sterk te maken voor de restauratie? Met grote blauwe letters meldt een wit bord voor het theater: ,,Op initiatief van Vampeta wordt dit theater tussen oktober 1997 en augustus 1999 gerestaureerd.''

In het prachtige theater schuren bouwvakkers de authentieke houten stoelen op. Het balkon wordt vernieuwd, het plafond is al bijna klaar. Architect Julio Maya legt uit dat alle oude elementen van het theater een opknapbeurt krijgen. ,,Vampeta doet dit voor Nazaré. Het is zijn manier om duidelijk te maken dat hij van Nazaré houdt.''

Deel dit artikel