Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vadertje Lenin wordt Darth Vader

Home

Redactie

© afp

Als Leninbeeld ben je je leven niet meer zeker in Oekraïne. Maar kunstenaar Aleksander Milov bedacht een ludieke manier om een standbeeld in Odessa te beschermen: door het om te bouwen naar een beeld van Darth Vader.

In sovjettijden had ieder zichzelf respecterend stadje er één. Maar in de nasleep van de Maidan-revolutie, begin vorig jaar, begonnen de Leninbeelden in Oekraïne bij bosjes van hun sokkel te vallen. En sinds april van dit jaar is er zelfs een wet van kracht die 'communistische propaganda' verbiedt.

En hoe je het wendt of keert, daar vallen ook Leninbeelden onder. Of het verplicht weghalen daarvan nu de juiste strategie is om een verscheurd land weer bij elkaar te brengen, is voor discussie vatbaar. Maar een kunstenaar in Odessa, Aleksander Milov, bedacht een manier om aan het dilemma te ontsnappen: hij bouwde daar een Leninbeeld om tot Darth Vader.

Ultieme kwaad
Dat karakter uit Star Wars belichaamt in die film weliswaar het ultieme kwaad, maar het is in ieder geval niet verboden in Oekraïne. Sterker nog, bij verkiezingen in Oekraïne doen, bij wijze van nationale running gag, vaak tientallen als Darth Vader verklede grapjassen mee als kandidaat.

Kunstenaar Milov ziet zijn project overigens zeker niet louter als grap, vertelt hij aan de BBC. "Ik ben geboren in de Sovjet-Unie, en daarmee een kind van een land dat niet meer bestaat." Hij wil de monumenten van dat verloren vaderland behoeden voor sloop. De Darth Vader-laag kan er door latere generaties desgewenst weer afgepeld worden.

Niet dat Milov zelf nu per se zo'n communist is, maar "als deze standbeelden worden vernietigd, zullen de mensen die na ons komen geen mogelijkheid meer hebben om voor zichzelf te bepalen of mensen deze standbeelden nodig hadden of niet."

Dat Lenin in Oekraïne voor veel mensen heel veel betekent, merkte Trouw-correspondent Fleur de Weerd, toen ze in 2014 sprak met mensen die het Leninbeeld van Charkov verdedigden tegen demonstranten. "Als je me zegt dat Lenin weg moet, betekent dat dat mijn leven niets waard is geweest. Dat kun je me niet aandoen."

Ook dat standbeeld is inmiddels neergehaald.

Deel dit artikel