Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vader na ruim 20 jaar vervolgd wegens incest

Home

ANP

Een vermeende incestzaak binnen een Hoorns gezin heeft ruim 20 jaar na dato geleid tot de vervolging van de vader. Vanmiddag boog de rechtbank in Alkmaar zich voor het eerst over de zaak tijdens een zogenoemde pro-formazitting.

De hoofdverdachte is een nu 54-jarige man. Zijn dochter, inmiddels 30 jaar oud, stapte bijna een jaar geleden naar de politie om aangifte te doen. Zij zegt tussen juni 1987 en juni 1993 stelselmatig door haar vader te zijn misbruikt. De verdachte ontkent. Maar de moeder zegt getuige te zijn geweest en heeft belastende verklaringen over zowel haar eigen rol als die van haar inmiddels voormalige echtgenoot afgelegd. De vader zit sinds november vast.

Volgens de advocaat van de verdachte, Ivonne Leenhouwers, is de zaak met vraagtekens omgeven. Zo deed de vrouw pas aangifte toen haar broer na een bezoek aan een helderziende vragen begon te stellen. Ook heeft niemand buiten het gezin ooit ook maar iets van het misbruik gemerkt.

Leenhouwers ondernam vanmiddag tevergeefs een poging haar cliënt uit voorarrest te krijgen. De man is MS-patiënt en zijn gezondheid holt zienderogen achteruit. Ook dreigt zijn nieuwe gezin in geldnood te komen. De man is hertrouwd en opnieuw vader geworden. De kinderen uit dit huwelijk zijn nog jong.

Voor de rechtbank was dit een van de redenen het voorarrest van de man niet op te heffen. Er is niet alleen sprake van een schokkende zaak, er is tevens gevaar voor herhaling, aldus de rechtbank. Die stelling is in lijn met het betoog van de officier van justitie. Dat het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) onderzoek heeft gedaan en geen signalen heeft dat het gezin gevaar loopt, speelde voor de rechtbank een ondergeschikte rol.

Op 4 mei staat de inhoudelijke zitting gepland. De tijd begint wel te dringen, in verband met de wettelijke verjaringstermijn. Die termijn begint te lopen op het moment dat het slachtoffer 18 jaar is geworden en is in het geval van aanranding 12 en bij verkrachting 15 jaar.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie