Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Vader die kinderen stelselmatig mishandelde moet twee jaar de cel in

Home

Kristel van Teeffelen

© ANP

Een ouder mag in het kader van de opvoeding een kind heus wel eens naar zijn of haar kamer sturen. Maar wat Henk K. deed, kinderen een dag en soms zelfs een week op zolder of in een schuur opsluiten, valt daar zeker niet onder. 

Daarvoor, en voor het regelmatig slaan van tien van zijn kinderen, veroordeelde de rechtbank de 59-jarige inwoner van Bunschoten donderdag tot een gevangenisstraf van twee jaar. 

Lees verder na de advertentie

K., die met zijn vrouw negentien kinderen kreeg, beriep zich tijdens de zitting vorige maand op de Bijbel. Daarin staat volgens hem dat je kinderen mag slaan als zij dingen doen die niet mogen. En volgens vader waren zijn zonen en dochters alles behalve lieverdjes. 

K. wordt vrijgesproken van seksueel misbruik van een dochter

De kinderen verklaarden anders. Hun vader werd om het minste of geringste boos. Er hoefde maar een papiertje op de grond te liggen of je kreeg slaag met een lat uit een lattenbodem van een bed, zei een zoon bijvoorbeeld. Uiteindelijk deden vier van de kinderen aangifte tegen K., een ander deel bleef hun vader steunen. 

Bedreigen met draaiende kettingzaag

De rechtbank gelooft de verhalen van de kinderen over de mishandelingen. Het slaan gebeurde stelselmatig. Dat vader de ernst daarvan niet inziet, maar het als gewoon onderdeel van de opvoeding ziet, wordt hem aangerekend. De kinderen zijn opgegroeid in een onveilige omgeving waar ze constant op hun hoede moesten zijn, aldus de rechtbank. Doordat ze in een isolement leefden - ze kregen thuisonderwijs omdat volgens K. geen enkele school aansloot bij zijn geloofsovertuiging - zijn ze het gedrag van hun vader als normaal gaan zien. 

Dat de straf toch lager uitvalt dan de vijf jaar die het Openbaar Ministerie eiste, komt doordat een deel van de mishandelingen verjaard is. Ook kon niet alles bewezen worden. Zo wordt K. vrijgesproken van seksueel misbruik van een dochter. Ook voor een poging tot doodslag op een zoon door hem vast te binden en met een draaiende kettingzaag te bedreigen, wordt hij niet veroordeeld. De rechtbank twijfelt er niet aan dat het voorval plaatsvond, en keurt dat nadrukkelijk af. Maar bewijs dat het K.'s opzet was zijn zoon te doden, ontbreekt, aldus de rechter. 

De rechtbank bepaalde ook dat K. vijf jaar lang geen contact mag zoeken met  zeven nog minderjarige kinderen die in pleeggezinnen zijn ondergebracht. Ook de vier volwassen zoon en dochters die aangifte tegen hem deden, moet hij met rust laten. 

Deel dit artikel

K. wordt vrijgesproken van seksueel misbruik van een dochter