Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Utrechtse burgemeester ontzet na uitzetting asielzoeker

Home

De Utrechtse burgemeester Jan van Zanen. © anp

Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht is boos omdat er zonder zijn medeweten een Somalische asielzoeker op straat is gezet. De man zat in het asielzoekerscentrum in Utrecht. De burgemeester heeft de gemeenteraad gisteravond tijdens een vergadering op de hoogte gebracht.

Woensdagochtend werd de uitgeprocedeerde Somaliër door de vreemdelingenpolitie uit het Utrechtse asielzoekerscentrum gehaald. Tegen de afspraken in, werd de burgemeester hiervan niet door staatssecretaris Teeven op de hoogte gebracht. Volgens een woordvoerder van de staatssecretaris werd daarvoor gekozen omdat de gemeente niet wilde meewerken aan zijn uitzetting, zo schrijft de NOS.

De ontruimingen liggen erg gevoelig in Utrecht, omdat een meerderheid in de raad niet wil dat uitgeprocedeerde asielzoekers op straat rondzwerven, zo meldt RTV Utrecht. In 2012 beloofde het Utrechtse college, na schriftelijke vragen van de PvdA, dat er 'geen ontruimingen plaatsvinden vanuit het asielzoekerscentrum, omdat dit de openbare orde en veiligheid in de stad aantast'. Ook is destijds afgesproken dat de burgemeester altijd wordt geïnformeerd.

'Volstrekt belachelijk'
'Dat de staatssecretaris het Utrechts beleid op deze manier torpedeert, is volstrekt belachelijk', zo zei GroenLinks-raadslid Steven de Vries tegen de NOS. En hij twitterde vervolgens: 'Het gebeurt mij niet snel, maar ik ben echt woedend over de buitenproportionele en ongehoorde ingreep van de staatssecretaris.' D66-Kamerlid Gerard Schouw twitterde dat hij de staatssecretaris dinsdag in de Tweede Kamer op het matje zal roepen.

Van Zanen wil met Teeven in gesprek over de kwestie. De op straat gezette Somaliër zit inmiddels in de noodopvang.

Lees verder na de advertentie


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel