Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Urk protesteert tegen windmolenpark

Home

Quirijn Visscher

De strijd tegen het Windpark Noordoostpolder nabij Urk is in een nieuwe fase beland. Gisteren begon een actieperiode die volgende week zaterdag eindigt met ludieke koorzang- en scheepsfluitconcerten. Het gemeentebestuur hoopt minister Verhagen van economische zaken vandaag in een gesprek op andere gedachten te brengen.

De Urkers keren zich met protestgroepen uit de Noordoostpolder tegen de bouw van 86 grote windmolens van 190 meter hoogte. Die komen aan weerskanten van de polderdijk waartussen Urk ligt ingeklemd. De protestgroepen vrezen aantasting van natuur, de aanblik van het oude vissersdorp en het open karakter van IJsselmeer. Ze vinden het vreemd dat het kabinet-Rutte nu ruim 1 miljard euro in dit park investeert. De VVD-premier was in verkiezingstijd vorig jaar nog tegen dergelijke subsidies.

De Urkers lieten daarom een stand-in van Rutte de actieweek openen. Actiecomité Urk Briest zal Urk (18.000 inwoners) omringen met een woud van protestborden tot bij de Ketelbrug in de A6. „We denken eraan om een sloopvergunning voor de vuurtoren aan te vragen”, zegt woordvoerder Leen van Loosen. „Als een ludiek gebaar.” Vissers van IJsselmeerkotters zijn van plan om met scheepsfluiten te protesteren tegen de windmolenbouw tijdens de landelijke Manifestatie Tegenwind op 5 februari.

Ook de dorpspolitiek strijdt tegen windmolens. De grootste partij op Urk, de ChristenUnie, is niet blij dat de gemeente Urk participeert in een windpark op de Noordzee. De fractie stelt dat vanavond aan de kaak in de gemeenteraad.

Urk is een van de vele lokale aandeelhouders van het Alkmaarse afvalverwerking- en energiebedrijf HVC. Dat maakte deze maand de deelname bekend aan een nieuw windpark, 55 kilometer boven Schiermonnikoog.

„We vragen b. en w. of we onze aandelen kunnen verkopen”, zegt fractieleider Albert Woord. „We zijn een groot tegenstander van de windmolens bij Urk. Het werkt niet mee als je dan indirect een windpark mogelijk maakt.” Woord ziet voor zijn fractie ook een landelijke taak. Hij wil in de ChristenUnie aandacht vragen voor inhoudelijke kritiek op windenergie. Op Urk worden de groene claims gewantrouwd. „Het is politiek incorrect om tegen windmolens te zijn”, erkent hij. „Maar iemand moet zeggen dat de keizer geen kleren aanheeft.”

Lees verder na de advertentie
Actiecomité Urk Briest kondigt Manifestatie Tegenwind aan, de finale van de acties tegen het windmolenpark op Urk. ( HERMAN ENGBERS)

Deel dit artikel