Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Urenlange explosies in Albanees munitiedepot

Home

(Novum/Ap) - Uren durende explosies in een munitiedepot in het Albanese dorp Gerdec hebben in het weekeinde aan zeker zeven mensen het leven gekost. Nog eens 243 mensen zijn gewond geraakt, onder wie een aantal kinderen. Zondag lagen nog 142 gewonden in het ziekenhuis. Twaalf van hen zijn er slecht aan toe. De explosies begonnen zaterdag en hielden veertien uur aan, tot in de vroege uren van zondag. Het reddingswerk kwam hierdoor moeilijk op gang. Tien mensen werden zondag nog vermist.

De ontploffingen begonnen tijdens de vernietiging van overtollige munitie. De eerste explosie was hoorbaar in de Macedonische hoofdstad Skopje, 190 kilometer verderop. Vierduizend inwoners van drie dorpen werden met pantservoertuigen geëvacueerd. Huizen die meer dan twee kilometer van het depot staan raakten beschadigd. Ook op de nabijgelegen internationale luchthaven werd schade gemeld. Het vliegverkeer werd na de eerste explosie korte tijd stilgelegd.

Gerdec ligt tien kilometer ter noorden van de hoofdstad Tirana. Volgens minister van binnenlandse zaken Bujar Nishani waren toen de eerste explosie zich voordeed 121 mensen in het depot aan het werk. De tweede ontploffing volgde tien minuten na de eerste. Veel van de aanwezigen waren toen reeds weggerend.

In depots van het Albanese leger ligt zo'n honderdduizend ton overtollige munitie opgeslagen. NAVO-landen geven Albanië geld om de munitie en verouderde wapens te kunnen vernietigen. In het depot in Gerdec is het afgelopen jaar zes- tot zevenduizend ton munitie vernietigd. Premier Sali Berisha noemde de 'enorme, krankzinnige' hoeveelheid munitie een van de grootste problemen van zijn land. Er hebben zich eerder ongelukken voorgedaan in munitiedepots.

Deel dit artikel