Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Universiteit Tilburg koopt toppers weg bij Maastricht

Home

Van onze correspondent

Maastrichtse topspelers worden door de concurrentie weggekocht. De academische wereld gaat steeds meer op voetbal lijken.

De top van de vakgroep informatica van de Universiteit van Maastricht verhuist naar de Universiteit van Tilburg. Volgens collegevoorzitter Hein van Oirschot van de Universiteit van Tilburg gaat het om zes tot zeven wetenschappers. Mogelijk nemen zij nog tien tot twaalf promovendi mee. ’Transfers’ van topwetenschappers zijn in de academische wereld steeds gebruikelijker, maar dat een groot deel van een vakgroep in één keer opstapt komt zelden voor.

Decaan Louis Boon van de Maastrichtse faculteit Humanity & sciences betwist het aantal dat Van Oirschot noemt. Hij heeft pas vier ontslagbrieven ontvangen. Beide hoogleraren van de vakgroep, Jaap van den Herik en Eric Postma, vertrekken in ieder geval. Boon betwijfelt of promovendi zullen overstappen.

Waren transfers als deze vroeger voorbehouden aan het voetbal, ze worden steeds normaler in de academische wereld. Sijbolt Noorda, voorzitter van de vereniging van universiteiten VSNU, is daar blij mee. „Mobiliteit is een teken van vitaliteit”, vindt hij. „Eigenlijk zijn de Nederlandse wetenschappers nog te honkvast. Om in voetbaltermen te praten: universiteiten moeten het nog vooral hebben van hun jeugdopleiding.”

De vakgroep vertrekt niet naar Tilburg voor een hoger salaris, maar voor onderzoeksgeld. De universiteit heeft daar voor de komende vijf jaar vijf miljoen voor uitgetrokken. In Maastricht moest Van den Herik vaak „vechten voor onderzoeksgeld, bij een decaan die andere prioriteiten stelt”, zo zegt de hoogleraar in het Limburgs Dagblad. Van den Herik en Postma namen zelf het initiatief tot hun transfer.

Decaan Boon erkent dat bezuinigingen in aantocht waren voor de vakgroep. Het vertrek maakt die reorganisatie voor hem makkelijker. Hij verwacht dat het zes maanden duurt voordat de faculteit een nieuwe hoogleraar heeft gevonden. In de tussentijd zet Boon tijdelijk promovendi voor de klas.

Ook Boon heeft de indruk dat het aantal transfers tussen universiteiten toeneemt. „Maar Tilburg is wat brutaler dan de andere universiteiten”, denkt Boon.

Van Oirschot is zich van geen kwaad bewust. „Wij werven vooral in het buitenland. Van Oirschot zegt het jammer te vinden dat andere universiteiten wel actief op transferjacht in Nederland gaan. „Het onderzoek wordt er niet beter van. We gaan alleen maar meer betalen voor hetzelfde.”

Sijbolt Noorda van de VSNU moet weinig hebben van dat schrikbeeld. „De verschillen in salaris zijn hier relatief klein.” In Engeland is dat anders, weet Noorda. Daar komt de transfermarkt voor wetenschappers vooral in beweging als een nieuwe evaluatie van de universiteiten in aantocht is. „Dan probeert men voor het nieuwe seizoen snel wat kwaliteit in te kopen.” In Nederland ziet Noorda dat niet zo snel gebeuren.

Deel dit artikel