Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Unieke witte gorilla was altijd aardig

Home

Leonoor Kuijk

Sneeuwvlokje, de wereldberoemde witte gorilla in de dierentuin van Barcelona, is overleden. Hij werd 39 en hoewel dat voor een gorilla onwaarschijnlijk oud is, kunnen de Barcelonezen hem niet missen. De Catalaanse stad rouwt.

Al direct na zijn komst naar Barcelona, als peuter in 1966, stal hij de harten van de bezoekers. Natuurlijk had Floquet de Neu, zoals hij in het Catalaans eigenlijk heette, zijn opmerkelijke uiterlijk mee.

Maar wat vooral verraste was dat Sneeuwvlokje altijd aardig bleef. Ook al klopten honderden bezoekers per dag op het dikke plexiglas van zijn hok. Hij onderscheidde zich hierin duidelijk van zijn mannelijke soortgenoten (en nazaten) in het hok tegenover hem, die de drommen bezoekers soms agressief bejegenden.

Op foto's die bij zijn hok hingen, zag je dat Sneeuwvlokje zijn waardige uitstraling van jongs af aan had. Er waren kleuterfoto's uit de tijd vlak na zijn komst in de dierentuin, nadat hij was gevonden in het oerwoud van Equatoriaal-Guinea, tot 1968 een Spaanse kolonie. Waarschijnlijk hadden jagers zijn moeder doodgeschoten. Daarnaast hingen foto's van Floquet in de kracht van zijn leven en foto's als bejaarde aap.

Er was ook een stamboom met pasfoto's van zijn nazaten. Maar net als in het echt keek ook op deze foto's geen van zijn familieleden zo innemend (en vergenoegd) als hij. Omdat Sneeuwvlokje voor zover bekend de enige albino gorilla ter wereld was, hebben zijn oppassers in Barcelona hem, in overleg met wetenschappers, flink laten voortplanten. Biologen waren nieuwsgierig of zich onder zijn nazaten ook albino's zouden bevinden. Maar dat is nooit het geval geweest. Inmiddels gelooft men dat zijn kleur een mutatie, een vergissing van de natuur is, en niet is terug te voeren tot een overdraagbaar gen.

Het maakte hem er alleen maar unieker door en met de jaren steeg zijn populariteit. Wie de laatste jaren het toegangshek van de dierentuin van Barcelona passeerde, werd via richtingpijlen en witte geschilderde gorillabeeltenissen op de weg direct naar zijn hok geleid. Alleen vaste bezoekers wisten een nog kortere route die niet langs het souvenirwinkeltje liep waar witte gorillaknuffels in alle maten te koop waren, en ansichtkaarten en ook puzzles met de grote witte aap.

Sneeuwvlokje groeide uit tot een symbool van de stad. Toen Ronald Koeman in 1989 speler werd bij FC Barcelona verwierf hij, heel eervol, de bijnaam Floquet de Neu. Twee jaar geleden werd het feit dat Sneeuwvlokje 35 jaar in Barcelona woonde groots gevierd met een verjaarspartij die vier dagen duurde. 'Per molts anys, Floquet!' (Nog vele jaren, Vlokje) stond er op spandoeken bij de ingang van de dierentuin en bij zijn hok. Voor Floquet was er een gigantische taart met veel appels en bananen erop, er was muziek, er waren spelletjes.

Maar liefst 32000 mensen kwamen op het verjaardagsfeest en Sneeuwvlokje genoot van alle aandacht. Maar kort daarop begon de oude baas te kwakkelen met zijn gezondheid. Een staaroperatie, uitgevoerd door oogartsen van een groot Barcelonees ziekenhuis, zorgde voor een opleving, maar niet voor lang.

Toen twee maanden geleden bekend werd dat de huidkanker waaraan hij leed hem in een terminale fase had gebracht, stroomden de bezoekers met duizenden tegelijk toe om afscheid te nemen. Kinderen leverden tekeningen in. Ouders huilden bij zijn hok, mijmerend terugdenkend aan hun eigen kinderbezoekjes aan de nog jonge Floquet.

Chagrijnig werd Sneeuwvlokje niet van de aftakeling. Antibiotica en antidepressiva maakten zijn laatste weken volgens zijn verzorgers dragelijk. Hij blikte tot op het laatst minnelijk naar het bezoek.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie