Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Unieke bacterie peuzelt gif op in vervuild Griftpark

Home

Van onze verslaggever

In de vergiftigde bodem van het Utrechtse Griftpark is een nieuwe variant ontdekt van een bacterie die de verontreiniging oppeuzelt. Het wezentje lust cyanides en polycyclische aromatische koolwaterstoffen en is gek op toetjes van tolueen, precies de substanties die onder het park liggen.

 • 'Bacterie lust wel pap van die giftige cocktail'
 • De bacterie is onlangs aangetroffen in grondwater dat sinds jaren permanent wordt opgepompt uit het gebied waarin in de 19de eeuw een grote gasfabriek een ernstige bodemvervuiling achterliet.

  Het Griftpark is achttien jaar geleden ’ingepakt’ in betonwanden die tot zestig meter diep in de bodem zijn gebracht. Op die manier is de vervuiling geïsoleerd. Het bodemwater wordt eeuwigdurend opgepompt en gezuiverd. Dat kost de gemeente een half miljoen euro per jaar.

  Het is al veel langer bekend dat eencelligen bodemverontreinigingen kunnen aanpakken. In het Griftpark was deze bacteriestam tot dusver niet gesignaleerd. Pas onlangs is ontdekt dat er zich een unieke variant heeft gevormd, die leeft op de afvalstoffen van het Griftpark.

  De gemeente gaat nu met nieuwe seismologische technieken de locaties van de verontreinigingen zoeken. Daar kunnen wellicht de omstandigheden voor de bacteriën worden geoptimaliseerd, zodat ze gerichter kunnen worden ingezet. Gisteren is een begin gemaakt met de plaatsing van meetapparatuur.

  Zelfs als het experiment lukt, kan het ’schooneten’ van het Griftpark nog wel dertig jaar duren.

  Deel dit artikel