Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ultraorthodox verzet tegen dienstplicht Israël

Home

AP/Redactie

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. © reuters

Ultraorthodoxe partijen in de Knesset, het parlement van Israël, zeggen zich met hand en tand te zullen verzetten tegen iedere poging ultraorthodoxe mannen te verplichten in het leger te dienen. De kwestie vormt een splijtzwam in de coalitie van premier Benjamin Netanyahu. Hij zal moeten kiezen tussen voor- en tegenstanders van de Tal-wet, die tienduizenden orthodoxe mannen momenteel in staat stelt zich aan de dienstplicht te onttrekken.

Het hooggerechtshof maakte vorige week korte metten met de Tal-wet, waaronder ultraorthodoxen aan de dienstplicht kunnen ontkomen door zich op een religieuze studie te storten. Veel seculiere Israëliërs zijn verbolgen over dit privilege en het gegeven dat tal van orthodoxe mannen student voor het leven zijn geworden en met een uitkering in het levensonderhoud van hun gezinnen voorzien.

Netanyahu heeft beloofd de dienstplichtwet te vervangen voor wetgeving die de 'last veel eerlijker' verdeelt, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. In een zeldzaam moment van eensgezindheid sloegen de ultraorthodoxe partijen zondagavond de handen ineen in hun verzet tegen de dienstplicht. Zij zeggen dat hun aanhangers hun tijd moeten besteden aan de bestudering van heilige geschriften.

"We zijn niets zonder de Torah", zei Moshe Gafni, parlementariër van de partij Verenigd Thora-jodendom. "We zullen er ons leven voor geven."

Ondertussen eist het hooggerechtshof van Netanyahu dat hij een keuze maakt. De bestaande wet verloopt op 31 juli en als er dan nog geen alternatief is gepresenteerd wordt een algemene dienstplicht van kracht.

Israëlische mannen zijn vanaf hun 18e verplicht drie jaar in het leger te dienen. Zes decennia geleden werd een uitzondering gemaakt voor vierhonderd religieuze studenten, zodat zij hun studie konden vervolgen. Inmiddels hebben tienduizenden ultraorthodoxe mannen gebruik gemaakt van deze uitzonderingsregel om zich aan de dienstplicht te onttrekken.

Onder de voorstanders van aanpassing van de wet is minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman, van de seculiere nationalistische partij Yisraël Beitenu. 'Met geen dag en zelfs niet met een uur' zal hij de oude wet verlengen, zei hij.

Deel dit artikel