Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ultra-orthodoxe Haagse moskee noemt kalifaat een nachtmerrie

Home

Robin de Wever

De As-Soennahmoskee. © anp

De ultra-orthodoxe As-Soennahmoskee, de grootste van Den Haag, neemt nadrukkelijk afstand van de Islamitische Staat in Syrië en Irak. Het zogenoemde kalifaat is een 'vesting gebouwd op een verdorven ideologie', waarschuwt imam Rachid Nafi.

Op een van de websites van de moskee haalt Nafi fel uit naar de strijders van de Islamitische Staat (voorheen Isis), die 'uit het niets een kalifaat uitroepen en dit vieren met het verketteren en afslachten van moslims'. IS is volgens hem een bloeddorstige machine en een wolf in schaapskleren.

De afgelopen weken kregen Isis-strijders delen van Irak in handen. Ze staan te boek als de meest genadeloze jihadisten van de regio. "Iedereen wordt gezien als een handlanger van de vijand en dus moet iedereen dood", meent Nafi. "Wie niet dood wil, moet de eed afleggen bij de vermeende kalief."

Ook djihadisten bezochten As-Soennah
De AIVD rekent de As-Soennah tot de moskeeën die een aantal jaren geleden de kiem legden voor het Nederlandse djihadisme, al is het onduidelijk welke rol ze precies heeft gespeeld. Sinds het aantreden van een nieuwe imam vaart de As-Soennah een meer verzoenende koers. Tot de moskeebezoekers behoorden de afgelopen jaren ook enkele djihadisten die later afreisden naar Syrië en Irak.

Het is overigens sterk de vraag of de moskee betrokken was bij hun radicalisering; waarschijnlijk zijn ze elders geronseld. Wel is Den Haag de grootste leverancier van djihadstrijders. Van de 130 Nederlanders die de laatste tijd afreisden naar Syrië en Irak kwamen er 33 uit de hofstad. Burgemeester Van Aartsen bezweerde woensdagavond in de raad dat de gemeente 'er alles aan doet' om het ronselen tegen te gaan.

Nafi, die promoveerde op de theologie van de djihad, raadde zijn achterban vorig jaar al af om in Syrië tegen het regime te strijden. De oorlog tegen Assad en zijn bondgenoten is volgens hem geen onderdeel van de heilige strijd.

'Het echte kalifaat zal barmhartig zijn'
"Niemand ontkent dat er ooit een kalifaatschap komt", schrijft Nafi nu. "Maar de overleveringen van de Profeet (vrede zij met hem) leren dat het één zal zijn die staat voor rechtvaardigheid, weldadigheid en barmhartigheid. En wie naar dit gewaande kalifaatschap kijkt, ziet niets terug van die mooie karakteristieken. Je ziet alleen maar somberheid, zwartgalligheid en heel veel ellende."

Nafi mag dan niets zien in de Iraakse 'kalief' Al-Baghdadi, de twee delen wel een afkeer van sjiieten. Net als veel andere orthodoxe soennieten noemt hij leden van die minderheidsgroepering 'raafidah', pseudo-islamitische heidenen. Eerder schreef hij al dat sjiieten de islam hebben omarmd met de intentie om die van binnenuit kapot te maken. De Facebookpagina waarschuwde woensdag opnieuw dat sjiieten 'natuurlijk bestreden moeten worden'.

Lees verder na de advertentie
Wie naar dit gewaande kalifaatschap kijkt, ziet niets terug van recht­vaar­dig­heid, weldadigheid en barmhartigheid

Imam Rachid Nafi


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel

Wie naar dit gewaande kalifaatschap kijkt, ziet niets terug van recht­vaar­dig­heid, weldadigheid en barmhartigheid

Imam Rachid Nafi