Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Ultiem akkoord Ajax en Barcelona

Home

Fred Buddenberg

Opgeruimd staat netjes. In die bewoordingen liet Arie van Os zich net niet uit, maar de penningmeester van Ajax voelde het vertrek van de 'heren De Boer' wel als een opluchting. Na een half jaar soebatten kwamen Barcelona en Ajax gisteren tot een akkoord over de transfer van Frank en Ronald de Boer.

Op een inderhaast belegde persconferentie legde Van Os uit hoe de overgang van Frank en Ronald de Boer zijn beslag had gekregen. In dezelfde ruimte waar een maand geleden ook trainer Morten Olsen werd uitgeluid, probeerde de kassier vooral duidelijk te maken dat Ajax geen schuld had aan het schimmenspel dat de afgelopen maanden werd opgevoerd.

“Ik heb me steeds aan de afspraak gehouden om de heren De Boer gezamenlijk aan Barcelona proberen te verkopen”, zei Van Os, die de nadruk legde op het woord 'gezamenlijk'. “De verkoop van Frank de Boer alleen aan Barcelona was voor mij niet bespreekbaar.”

Op de laatste dag van de Spaanse transfermarkt (vrijdagnacht om 24 00 uur sloot de termijn) kreeg de soapserie rond de gebroeders De Boer alsnog een slot. Een verrassende afsluiting, want beide partijen (Barcelona en Ajax) leken lijnrecht tegenover elkaar te staan. Barcelona wilde alleen Frank naar Nou Camp halen, Ajax stond op een koppelverkoop, dus Frank èn Ronald. Uiteindelijk bleek Barcelona bereid beide broers een contract aan te bieden. Toen vloog de kogel, die lange tijd vastgeroest zat in het kanon, alsnog snel door de kerk.

Het heeft er alle schijn van dat Barcelona Ronald de Boer op de koop toe heeft genomen. Trainer Louis van Gaal ziet in Frank de Boer de aangewezen man om de doorgaans onzekere defensie van de Catalanen te versterken. Door zijn sterke spel tijdens het WK in Frankrijk zullen niet veel socio's zijn komst naar Barcelona betwisten. Maar, zo zullen veel supporters zich afvragen, wat moet Barcelona met Ronald de Boer. Voor zijn positie aan de rechterkant beschikt Van Gaal al over Luis Enrique, Figo en Giovanni. Door de komst van de tweeling groeide de Nederlandse enclave in Nou Camp tot acht spelers (de broers De Boer, Michael Reiziger, Winston Bogarde, Ruud Hesp, Patrick Kluivert, Phillip Cocu en Boudewijn Zenden) en vier trainers (Van Gaal, Frans Hoek, Gerard van der Lem en Ronald Koeman).

Frank en Ronald de Boer melden zich maandag in Barcelona, waar zijn hun handtekeningen zullen zetten onder een contract van 3,5 jaar. Aan de overgang van het tweetal is een transferbedrag gemoeid van 22 miljoen dollar, zo'n veertig miljoen gulden. Geheel tegen de huisstijl van Ajax deed Van Os niet geheimzinnig over dat bedrag. Normaal zijn ze in de Arena niet zo openhartig over prijskaartjes. ,We zijn beursgenoteerd en willen geen problemen met bedragen die in de geruchtenstroom ontstaan', legde Van Os uit. Na het bekend worden van de verkoop van Frank en Ronald de Boer steeg het aandeel Ajax met vijf procent.

Van Os zei gistermiddag niet als een 'overwinnaar' te spreken. De penningmeester van Ajax vond evenwel ook niet dat de Amsterdamse club als verliezer uit het steekspel was gekomen. “Ajax en Barcelona hebben allebei water bij de wijn gedaan”, merkte Van Os op. “Het zou van slecht koopmanschap getuigen als Barcelona onmiddellijk op onze vraagprijs was ingegaan en als wij akkoord waren gegaan met het eerste bod van Barcelona.”

Ajax toonde zich tevreden met de 22 miljoen dollar die het van Barcelona voor de broers De Boer heeft ontvangen. “Geen slechte prijs voor twee spelers van bijna 29 jaar”. Dat de tweeling per direct werd verkocht aan Barcelona had een financiële achtergrond. Bij Ajax gaat men ervan uit dat de broers aan het einde van dit seizoen minder waard zijn. Maar ook uit sportief oogpunt was het beter dat de twee internationals met onmiddellijke ingang uit het Ajax-bestand werden geschrapt. Van Os: “De affaire heeft zeker een negatieve invloed gehad op het verloop van de eerste seizoenhelft.”

Ondanks alle gehakketak in de zaak rond De Boertjes, die in de laatste week van het WK begon te spelen, zag Van Os toch ook een happy end gloren. “Ajax is blij met het geld, Barcelona is blij met de heren De Boer en zij zijn blij met Barcelona.” Maar uiteraard proefde Van Os op zijn tong de nare smaak die de affaire heeft nagelaten. “Als de partijen elkaar anders hadden bejegend, had deze zaak niet zo gelopen zoals die nu gelopen is.” Want de irritaties zaten vaak hoog bij het bestuurslid. “Ik heb mij vooral opgewonden over de invloed van mensen van buitenaf. Hun inmenging frustreerde de onderhandelingen.” Namen noemde Van Os niet, maar iedereen wist dat hij doelde op Rob Cohen, schoonvader van Ronald de Boer maar bovenal een bemoeial van het onzuiverste water.

Uit contact met Jan Wouters, die momenteel met de selectie in Zuid-Afrika verblijft, begreep Van Os dat de trainer het vertrek van de broers De Boer betreurde. “Maar hij begreep ook wel dat het zowel beide partijen de beste oplossing was.” Na terugkomst van Wouters gaat het bestuur van Ajax bekijken op welke manier de 22 miljoen dollar het best kan worden geïnvesteerd.

Deel dit artikel