Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uitzetten vaker per charter

Home

DEN HAAG - De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) is van plan vaker charters te huren om groepen illegalen die afkomstig zijn uit hetzelfde land uit te zetten. De afgelopen weken is vanaf Schiphol al vier keer een gehuurd toestel naar de Nigeriaanse hoofdstad Lagos vertrokken met aan boord in totaal 54 illegaal in Nederland verblijvende Nigerianen die onder begeleiding van 108 meevliegende marechaussees uit zijn gezet.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van justitie past de uitzetting per charter in het verscherpte uitzettingsbeleid waar inmiddels ook door de Tweede Kamer steeds nadrukkelijker om wordt gevraagd. Individuele uitzettingen via normale lijnvluchten moesten in het verleden nog al eens worden afgebroken, omdat het vaak heftige verzet van de illegalen te veel overlast veroorzaakte voor de andere passagiers.

,,Mensen die illegaal in ons land zijn en van de rechter terug moeten, moeten weten dat ze dan ook inderdaad worden teruggestuurd'', aldus de woordvoerder.

Overigens biedt het huren van charters volgens de woordvoerder lang niet in alle gevallen soelaas. ,,Je hebt natuurlijk wel een groep mensen nodig die afkomstig is uit hetzelfde land en van wie bovendien vooraf moet vaststaan, dat ze ook door dat land worden binnengelaten. Alleen dan zijn charteruitzettingen een goede optie.''

De kosten van charteruitzettingen zijn hoog. De vier vluchten naar Lagos kostten de IND en de marechaussee samen 1,3 miljoen gulden. Daar staat volgens Justitie tegenover dat een individuele uitzetting met begeleiding van de marechaussee ook 20000 gulden per geval kost. Bovendien kost de bewaring van een illegale vreemdeling in afwachting van zijn of haar uitzetting 350 gulden per dag.Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Deel dit artikel

Advertentie