Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uittocht begint bij arbeidsbureaus Privatisering

Home

redactie economie

Het was vandaag slikken voor heel wat medewerkers bij de arbeidsbureaus. In totaal verliezen 612 van de ruim 9000 personeelsleden hun baan als gevolg van de reorganisatie binnen Arbeidsvoorziening. En dit is nog maar de eerste ronde.

,,Geen leuke boodschap'', zucht de 53-jarige J. Hillebrink over de mededeling gisterochtend dat er geen plek meer voor hem is bij Arbeidsvoorziening Midden-Nederland. Hij werkt er al sinds 1987. De projectleider van automatiseringsproject 'Agora' moet binnen twee weken zijn bureau hebben ontruimd.

Gisteren viel de bijl voor 612 medewerkers van Arbeidsvoorziening. Wegens tijdnood is afgelopen zaterdag nog over het lot van ruim 1000 medewerkers beslist. Tot onvrede van de centrale ondernemingsraad (COR) die vriendjespolitiek vermoedt. ,,Dat was tegen de afspraken'', zegt COR-voorzitter J. Numan. ,,Bovendien is door dit haastwerk de kans groter dat mensen op de verkeerde plek terechtkomen.'' Concrete bewijzen van fouten zijn er echter niet.

Nog meer uitstel was niet mogelijk, zegt algemeen directeur P. Swildens, die stelt dat alle mogelijke zorgvuldigheid is betracht. ,,Eigenlijk zou het personeel op 1 mei al duidelijkheid krijgen. We konden ze niet nog langer in onzekerheid laten.''

Arbeidsvoorziening heeft haast. Een deel van de organisatie moet de markt op om opdrachten te verwerven om werklozen en arbeidsongeschikten aan het werk te helpen. Waar voorheen de opdrachten automatisch naar de arbeidsbureaus gingen, geldt vanaf volgend jaar marktwerking. Gemeenten en uitkeringsinstellingen zoals het Gak mogen zelf kiezen wie ze inhuren voor reïntegratie. De concurrenten -die als paddestoelen uit de grond schieten- zijn al druk bezig.

Vooruitlopend op die plannen is Arbeidsvoorziening daarom opgesplitst in zes onderdelen die straks verdwijnen of verzelfstandigen. Het reïntegratiebedrijf Kliq wordt geprivatiseerd in de vorm van een overheids-nv. De arbeidsbureaus worden ondergebracht in de Centra voor Werk en Inkomen, die overal worden opgericht. Ook het Centrum Vakopleiding voor praktijkscholing, de organisatie voor de uitvoering van Europees Sociaal Fonds en het facilitair bedrijf worden verzelfstandigd. Alle onderdelen krimpen in, mede door de gunstige economische omstandigheden. Minder werklozen betekent minder werk.

Wie blijft, gaat een onzekere periode tegemoet. Het is nog onduidelijk hoeveel opdrachten het nieuwe reïntegratiebedrijf zal binnenhalen. Bovendien moet de Tweede Kamer nog beslissen hoeveel nieuwe centra voor werk en inkomen er zullen komen. Er zijn nu 220 arbeidsbureaus en naar schatting komen daar 115 centra voor terug. Daarin komt niet alleen het personeel van de arbeidsbureaus maar ook het personeel van de gemeentelijke sociale diensten en van de uitvoerders van de WW en WAO, zoals het Gak. ,,Dat levert waarschijnlijk nieuwe reorganisaties op'', verwacht bestuurder M. Rotgers van de Abvakabo.

,,Ik weet niet of er over twee jaar nog werk voor mij is'', zegt beleidscoördinator A. Ernst van Arbeidsvoorziening Midden-Nederland. Hij hoorde gisteren dat hij de fusie van zo'n centrum voor werk en inkomen mag leiden. Een tijdelijke functie, waarschijnlijk. ,,Ik hoef in elk geval nu niet weg. Maar ik kijk wel uit naar een andere baan. Dat heb ik al veel collega's zien doen.''

Deel dit artikel