Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uitslag

Home

0

0-10

U bent extreem links. Een stem op de Socialistische Partij (SP) ligt voor de hand; als u die nog te gematigd vindt, kunt u nog de Nieuwe Communistische Partij (NCPN) kiezen.

10-15

Zowel SP als GroenLinks komen in aanmerking. Kijkt u nog even terug: als u het eens bent met uitspraak 11 (socialisatie) maar niet met 16 (maximaal 100 km), dan is de SP waarschijnlijk een goede keus; zo niet dan lijkt GroenLinks meer iets voor u.

15-20

U bent tamelijk links en aarzelt wellicht vaak tussen GroenLinks en de PvdA (en af en toe misschien wel D66 of De Groenen). Kijkt u nog eens naar uitspraak 18 (Schiphol) en 27 (vreemdelingen): kon u zich daar wel in vinden, dan bent u groen en links genoeg voor GroenLinks - eventueel ook voor De Groenen. Zo niet, dan toch maar PvdA. Let voor alle zekerheid ook op uitspraak 21 (koopsubsidie): draagt die uw goedkeuring weg, dan bent u een echte PvdA'er.

20-25

U hoort tot het politieke midden, of u staat net links van het midden. Keus genoeg daar: PvdA, D66, maar ook de RPF komen in aanmerking. Instemming met uitspraak 21 betekent ook dat de PvdA bij u hoge ogen zal gooien. Vindt u dat het burgerlijk huwelijk (a) opengesteld moet worden voor mensen van gelijk geslacht en bent u het oneens met de stellingen dat euthanasie verboden moet blijven (b), sport op zondag verboden moet worden (c) en de overheid meer moet doen om geweld op televisie te beperken (d), dan dan hoort u duidelijk bij de Democraten (D66). Stemde u daarentegen in met (b) en (d), dan past de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) het meest bij u. En anders toch maar PvdA.

25-30

U staat nog in het midden, of net rechts daarvan. De keus is nog steeds erg ruim. Wanneer u een kruisje zette achter uitspraak 30 (dus voor de 'euro') en vindt u dat euthanasie verboden moet blijven (b), maar niet achter uitspraak 2 (AOW), dan zal het Christen-Democratisch Appèl (CDA) een goede kans bij u maken. Wees u echter uitspraak 30 en 2 af, evenals 14 (referendum onnodig), dan staat u dichter bij het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV). Bent u het niet eens met uitspraak 2 en 14, maar wel met 30 en met de steling dat het burgerlijk huwelikjk opengesteld moet worden voor iedereen (a), dan ligt D66 meer voor de hand. Was u het wel degelijk eens met uitspraak 2 en hecht u daar veel belang aan, dan valt een stem op één van de ouderenpartijen te overwegen. Waarschijnlijk staat u met dit puntental dichter bij de lijst van Algemeen Ouderenverbond en Unie 55+ dan bij die van de andere ouderenpartij Senioren 2000.

30-35

U bevindt zich duidelijk rechts van het midden. het CDA kan u nog steeds aanspreken - vooral indien u instemde met uitspraak 30 en met de bij de uitslagcategorie 20-25 gespecificeerde bonusvraag (b) en (c), dan lijkt de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) een mogelijkheid. Voelde u weinig voor bonusvragen (b) en (c) en wel veel voor uitspraak 2, dan kan Senioren 2000 u wellicht meer bekoren; maar bent u niet overtuigd van uitspraak 2 en evenmin van de bonusvragen (b) en (c), dan zal de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) u waarschijnlijk beter bevallen.

35-50

U komt doorgaans bij de VVD terecht. Alleen indien u niet instemde met bij uitslagcategorie 20-25 gespecificerde bonusvragen (a) en juist wel met (b) en (d) dan verdient een christelijke partij meer uw belangstelling - wellicht het CDA, maar SGP kan ook goed. Vindt u al die partijen te gematigd, dan staan er nieuwe partijen ter rechterzijde voor u klaar, zoals de Nederlandse Middenstandspartij en Nederland Mobiel.

Meer dan 50

U heeft ongetwijfeld een rekenfout gemaakt en moet eigenlijk opnieuw beginnen. Trek het u niet aan, dat overkomt politici immers ook regelmatig.

DE UITSPRAKEN zijn (zij het niet altijd letterlijk) ontleend aan de verkiezingsprogramma's van AOV/Unie 55+, CDA, D66, GPV, GroenLinks, PvdA, RPF, SGP, SP en VVD.

De stemwijzer is samengesteld door Paul Lucardie (Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen), in gemeenschappelijke redactie met Willem Breedveld (politiek commentator Trouw) en Jochum de Graaf (Instituut voor Publiek en Politiek).

Wie na het invullen van de stemwijzer nog steeds niet kan kiezen, kan ook de verkiezingslijn van het IPP bellen. Daarop is 24 uur per dag verkiezingsnieuws, de stemadviezen van lijsttrekkers en campagnenieuws te horen. Het nummer van die lijn is 020-4212122.

Deel dit artikel