Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uitgestorven gewaande kikker terug in Israël

Home

Emma van der Wateren

De Palestijnse schijftongkikker was een halve eeuw lang verdwenen en werd in 1996 uitgestorven verklaard. Maar nu is hij terug. Voor het eerst sinds de jaren '50 is er weer een exemplaar gezien.

Dat heeft de Israëlische Natuur- en Parkautoriteit vandaag bekendgemaakt. Er zijn slechts vijf Palestijnse schijftongkikkers verzameld, vier in de jaren '40 en één in de jaren '50. 'De soort heeft nu een nieuwe kans om te overleven', aldus een verklaring van de Israëlische natuurautoriteit.

In 1950 werd de Hula-vallei, in het noorden van Israël en het enige leefgebied van de kikker, drooggelegd om malaria tegen te gaan en om er landbouwgrond van te maken. Delen van het moeras werden later natuurgebied, maar na vruchteloze zoektochten naar de kikker werd hij in 1996 uitgestorven verklaard.

De Israëlische natuurautoriteit vermoed dat de Palestijnse schijftongkikker in aantal is toegenomen nadat drie jaar geleden er meer water in de regio is gebracht. Dat was nodig om de ecologische schade te herstellen.

De Palestijnse schijftongkikker heeft een donkere buik met kleine lichte vlekjes en andere kleuren, zoals oker, roestkleur en olijfgroen. In 1940 werd een exemplaar gevonden dat een andere opvrat. Dit leidde tot speculatie dat de Palestijnse schijftongkikker mogelijk kannibalistisch is.

Deel dit artikel