Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uitgeputte gijzelaars Irian Jaya hopen op spoedige vrijlating

Home

JAYAPURA (ANP, AP, Reuter) - De dertien gijzelaars die begin januari in Irian Jaya werden ontvoerd door Papoea's, zijn uitgeput en hopen op een spoedige vrijlating.

Dat hebben zij geschreven in brieven aan bisschop Münninghoff van Jayapura. Deze verwacht dat het Rode Kruis binnenkort opnieuw probeert te onderhandelen met de ontvoerders.

“De mensen zitten nu al bijna zes weken vast en beginnen heel erg te verlangen om vrij te komen. Zij zijn nog steeds in de jungle en zijn door de ontvoerders herhaaldelijk overgebracht naar een andere plek. Het terrein is moeilijk, en zij zijn lichamelijk moe”, aldus bisschop Münninghoff. Hij zei dat het Rode Kruis ook brieven van de ontvoerders heeft ontvangen en binnenkort weer zal proberen met hen te onderhandelen. Plaats en tijd van die ontmoeting worden geheim gehouden. “Het Indonesische leger is blij met de rol van het Rode Kruis. Door zijn internationale reputatie is het een heel geschikte bemiddelaar”, aldus Münninghoff.

De brieven van de dertien gijzelaars, gedateerd 5 en 6 februari, zijn door een bode afgeleverd. Naast de Nederlanders Mark van der Wal van het Wereldnatuurfonds en Martha Klein van de Unesco (de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap en cultuur) zijn nog vier Britten en zeven Indonesiërs gegijzeld.

Het ministerie van buitenlandse zaken heeft kennis genomen van de brieven. Volgens een woordvoerder kan het departement echter geen commentaar op de inhoud van de brieven geven en dus ook niets zeggen over de toestand van de gegijzelde Nederlanders.

Volgens het Indonesische persbureau Antara heeft het leger de grens tussen Irian Jaya en Papoea-Nieuw-Guinea afgegrendeld om te voorkomen dat de ontvoerders met de gijzelaars naar de onafhankelijke Papoea-staat vluchten. In de brieven aan Münninghoff vragen de gegijzelden het leger af te zien van het gebruik van geweld. “Ons eerste doel is de gegijzelden ongedeerd te bevrijden”, zei een Indonesische officier in een reactie daarop.

De ontvoerders behoren tot de Beweging Vrij Papoea (OPM) die ijvert voor een onafhankelijke staat op de westelijke helft van Nieuw-Guinea. Het gebied, door Indonesië Irian Jaya genoemd, was tot 1963 een Nederlandse kolonie. Onder Amerikaanse druk stemde Nederland toen in met overdracht aan Indonesië.

Straf

De ontvoerders verlangen onder meer een betere naleving van mensenrechten door het leger van Indonesië. Een massamoord heeft inmiddels tot vervolging geleid, nadat bisschop Münninghoff een zwartboek had geschreven.

Een officier en drie onderofficieren zijn gisteren wegens de moord op 11 dorpelingen in Irian Jaya veroordeeld tot gevangenisstraffen van een tot drie jaar, zo heeft het officiële Indonesische persbureau Antara gemeld.

Bisschop Herman Münninghoff meldde dat de dorpelingen gedood werden toen zij in een hut aan het bidden waren. Volgens het openbaar ministerie konden de militairen niet wegens moord of doodslag worden aangeklaagd, maar alleen wegens overtreding van de krijgswetten omdat de slachtpartij zich voordeed tijdens een zoektocht naar rebellen die een patrouille hadden aangevallen.

Tweede luitenant Mardjaka (33) kreeg 16 maanden omdat hij bevelen had gegeven “zonder een duidelijke uitleg”; Mardjaka had zijn mannen bevolen op iedereen te schieten die niet meteen uit zijn hut kwam. Drie korporaals die het bevel hadden uitgevoerd kregen straffen van een, twee en drie jaar.

De moorden deden zich voor in Irian Jaya, het Indonesische deel van Nieuw-Guinea. Het Indonesische leger vecht sinds de voormalige Nederlandse kolonie in 1963 werd overgenomen tegen een inheemse rebellie. De patrouille van Mardjaka kwam 31 mei van het vorig jaar het dorpje Hoya binnen nadat de militairen door rebellen met pijlen en speren waren aangevallen.

Volgens Münninghoff heeft Mardjaka een dominee laten doodschieten die al met zijn handen omhoog stond en zijn enkele slachtoffers voor hun dood gemarteld.

Deel dit artikel