Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uit relletje groeit Molukse modelwijk

Home

George Marlet

wierden - – Een steen door een ruit kan grote gevolgen hebben. Ook in positieve zin, blijkt in de Molukse wijk van het Twentse Wierden.

In februari 2003 gooide een boze Molukker een steen door de ruit van een huis aan de Jan Jansweg, uit woede over de toewijzing van de woning aan een Nederlandse gezin. ’Alleen Molukkers. RMS blijft’ was eerder op het huis geklad.

Nog geen zeven jaar later zijn ruim zestig woningen van de Molukse wijk gerenoveerd, is de omgeving met steun van gemeente en provincie opgeknapt en geldt ’Wierden’ als hét voorbeeld voor andere Molukse wijken.

Vandaag is het er feest en doopt de Molukse wijk zich om tot ’de Molukse gemeenschap in Wierden’. „De Molukse gemeenschap wordt niet gedefinieerd door die 62 woningen, maar door wat we met elkaar willen delen”, zegt Stefan Batawangge, voorzitter van de wijkraad.

De incidenten van begin 2003 hebben volgens Batawangge ’ons letterlijk en figuurlijk wakker gemaakt’.

Op een emotionele bijeenkomst die erop volgde, bleken Molukse bewoners bang voor een toekomst waarin hun wijk door Nederlanders zou worden overgenomen. Molukse jongeren vonden de huurhuizen te duur voor wat ze te bieden hadden en gingen een paar straten verderop wonen.

De oplossing volgens de wijkbewoners: de woningen renoveren en de omgeving aanpakken.

Molukkers van de tweede en derde generatie legden zich erop vast om voor lange tijd in de wijk te blijven wonen en nauw betrokken te zijn bij de renovatie. Woningbouwvereniging SWWE was op haar beurt bereid om de huizen grondiger te renoveren dan gebruikelijk is. Voor zes miljoen euro zijn de woningen nu zo goed als nieuw en kunnen ze weer dertig jaar mee.

Komt er een woning vrij, dan wordt die eerst aan Molukse woningzoekenden aangeboden. Is er van hun kant geen belangstelling, dan komen andere woningzoekenden aan bod.

SWWE-directeur Cor Al: „Normaal gesproken geven we de voorkeur aan een gemêleerde wijk. Maar de Molukse wijk in Wierden is geen in zichzelf gekeerde gemeenschap. Mensen wonen in dezelfde straat, maar vinden hun voorzieningen ook buiten de wijk.”

Centraal in de wijk liggen de Moluks-evangelische kerk en het sociaal-cultureel centrum Kandjoli. Daarvan maken ook de negentig Molukse gezinnen gebruik die elders in Wierden wonen.

Wijkraadvoorzitter Batawangge: „De eigen wijk is geen belemmering voor integratie. Wij vinden het belangrijk om samen te werken aan een gemeenschappelijk doel.” Batawangge hoopt dat het succes niet tot Wierden beperkt blijft. „Wij kunnen anderen helpen hoe je eerst als gemeenschap tot overeenstemming moet komen voordat je externe partners gaat zoeken.”

Lees verder na de advertentie
Bewoners van de Molukse wijk in Wierden maakten gisteren saté klaar voor het feest. De angst is weg, de trots is terug. (FOTO HERMAN ENGBERS)

Deel dit artikel