Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uit je dak gaan op fris en chocola

Home

HINKE HAMER

Feesten met een 'bewust tintje' moeten voorzien in een groeiende behoefte. Begin deze maand opende Club Lite in Amsterdam. Geen alcohol en drugs, wel contactimprovisatie, tarot- en voetenlezing. En om twee uur huiswaarts.

Er hangt geen macho-sfeer, op de feesten van Nataraj. Dat zegt Johan, 47 jaar oud en bezoeker van het eerste uur. Daarom komt hij er zo graag. "Het draait niet om versieren", zegt hij, "maar om écht contact maken. Om écht aanraken. Kom eens hier? Ja, zo. Nee, véél steviger. Steviger! Ja, voel je? Nee, je hoeft niet over mijn rug te wrijven, houd je hand maar gewoon stil."

Dit is Club Lite in Amsterdam. Op vrijdagavond om tien uur is de tent propvol en staat buiten nog een meterslange rij teleurgestelde bezoekers. Binnen wordt flink gedronken, maar nauwelijks alcohol. Aan het dansen is dat niet te zien. Dat geschiedt op blote voeten en is kronkelend, eigenzinnig, wild. Vrouwen zijn gekleed in harembroeken en wijde jurken met uitheemse motieven, mannen dragen kettinkjes met stenen en fossielachtige vormen. Zelfs zonder alcohol en drugs wordt er gedanst alsof het Oudejaarsnacht is. Om twee uur vannacht zal het feest alweer op zijn einde lopen.

Babette Elise maakt deel uit van het team achter Club Lite, dat inzet op 'bewust feesten'. "Voorheen werkte ik als vormgeefster, maar dat vond ik te routinematig worden. Ik miste het menselijke aspect, terwijl ik gek ben op het bij elkaar brengen van mensen. Toen ik mijn 28ste verjaardag vierde op een soort feest als dit, waarop niemand alcohol dronk en iedereen tóch uit zijn dak ging, wist ik dat ik hierin verder wilde. Vroeger was ik zonder drank onzeker. Nu ben ik zonder drank zelfbewuster dan ooit."

Babette Elise was al een vaste bezoeker van de Nataraj-feesten van Shanto IJzendoorn. Toen hij in april van dit jaar vroeg of zij zijn rechterhand wilde worden, aarzelde Elise niet. Vorige maand opende Club Lite zijn deuren in Amsterdam. Club Lite is niet alleen de vaste plek voor de Nataraj-feesten, maar moet ook ruimte bieden aan andere evenementen. Aan cd-presentaties, workshops, kinder- en rolschaatsdisco's en aan feesten als Wild Unlimited en Techno op Blote Voeten. "Mits er een bewust tintje aan zit. Club Lite moet een divers publiek aanspreken", volgens Elise.

Shanto IJzendoorn is met zijn Nataraj-feesten de onbetwiste pionier in deze wereld. "Ik begon tien jaar geleden met mijn feesten omdat ik iets miste in het uitgaansleven; een soort frisheid. Ik wilde een feest neerzetten dat vroeg begint, zodat je nog iets aan je volgende dag hebt, enigszins alcoholvrij en vriendelijk, met goeie, nieuwe muziek. Mijn Nataraj-feesten sloegen onmiddellijk aan."

De behoefte aan zijn feesten groeit, zegt hij. "Toen ik begon noemden sommige bezoekers dit alternatief; dat rookvrije, die blote voeten. Nu wordt het gezien als een wélkom alternatief. De sfeer is vriendelijk, bezoekers gaan los op fris, muntthee en verse sapjes."

IJzendoorn "trakteert" zijn bezoekers op onbekende muziek. "Meestal zit er een opbouw in de avond. Ik begin met iets etnisch, wereldmuziek, later elektronische dansmuziek. Mijn specifieke smaak noem ik de Nataraj-sound; muziek met een warm, gevoelig element, een subtiel melodietje en soms een trance-element."

Ook Bastiaan Swager wilde 'iets anders', met zijn 'Chocolate Club'. "Wij waren niet langer op zoek naar houseparty's en discotheken. We wilden wel de energie en het plezier van drugs, maar niet meer de naweeën." In september 2005 organiseerde Swager met zijn team in het pand van Healthclub Jordaan in Amsterdam een feestje voor tien vrienden. Zes jaar later komen er op zijn feesten een paar honderd man per avond.

Zijn feesten moeten "een beleving" vormen, zegt hij. Met vaak eerst een workshop, lezing of concert en aansluitend de mogelijkheid om te dansen. Het effect van alcohol en drugs bootst Swager na met drankjes van rauwe cacao. "Daar zitten alle gelukkig-makende stofjes nog in. Je wordt er extatisch, vrolijk en energiek van. Leuk, toch? Dat je uit je dak kunt gaan op chocolade?"

Ook op de feesten van Nataraj draait het om 'de ervaring'. Nataraj-feesten beginnen met een workshop over contactimprovisatie ("in korte dansuitwisselingen de ander ontmoeten") of 'de vijf ritmes' ("tijdens de ene dans meegaan op de flow van de muziek, tijdens de andere dans meer swingen"). Vaak is er een bazaar met 'energyballs', biologische hapjes en sapjes, sieraden, stoelmassages en tarotlezingen. Het ene bloedjeserieus, het andere (de 'ego-streling' en de 'voetenlezing') ludiek. Babette Elise: "Als jij intuïtief heel sterk bent of een ander talent hebt, dan geef ik je dat podium. We bieden het aan. Het is aan de bezoeker of hij er iets mee doet."

De feestingrediënten in Club Lite verschillen niet wezenlijk van die in andere discotheken. Ook hier wordt geflirt, maar hier heet het 'ontmoeten'. De gemiddelde leeftijd ligt iets hoger. De sfeer is open, de aankleding van de ruimte heeft iets weg van een Volkswagenbusje. Vechtpartijen komen zelden voor. In de vijfhonderd feesten die Shanto IJzendoorn organiseerde heeft hij maar één keer een jaloerse ex-echtgenoot naar buiten moeten werken. "Maar zelfs dat ging gemoedelijk." Veel bezoekers komen in hun eentje, want "iedereen vindt hier altijd aansluiting op de dansvloer".

IJzendoorn meent dat hij de mensen die zijn Nataraj-feesten bezoeken niet in hokjes kan plaatsen. Wil hij toch een poging wagen? "Ja. Er komen mensen die niet in hokjes te plaatsen zijn." Maar dan toch: "Het zijn mensen met een spirituele interesse, vrijgevochten, non-conformistisch, onafhankelijk, kritisch. Zeg maar van de Vpro tot Happinez." Babette Elise voegt toe: "De mensen die hier komen houden van ongedwongen plezier en voelen zich niet langer thuis in de anonimiteit van een gewone discotheek."

Zij merkt dat de maatschappij meer openstaat voor 'dit soort' feesten. "Zes jaar geleden gaf ik yoga-les en mediteerde ik en dat moest ik altijd uitleggen. Nu lijkt het of iederéén aan de mindfulness en aan de meditatie is. Er heeft zich in zeer korte tijd een ontwikkeling voltrokken richting bewust leven."

Maar worden de feesten in Club Lite ooit mainstream? Bastiaan Swager: "Dat lijkt me een zaak van lange adem." Babette Elise is optimistischer: "Met alcohol en drugs zijn we op een gegeven moment wel klaar. Het is op de lange termijn toch schadelijk. Mensen zoeken uiteindelijk iets anders."

Bewust op stap
Nataraj-feesten vinden elke vrijdagavond plaats in Club Lite in Amsterdam. www.nataraj.info

Chocolate Club-feesten vinden elke eerste zaterdag van de maand plaats, ook in Club Lite. www.chocolateclub.nl

One Love, eens per maand in het Mirror Centre in Amsterdam-Oost. www.12connect.me

Cosmic Sunday, een zondag lang workshops en dans, ook in het Mirror Centre. www.cosmicsunday.nl

Buddha Dance, op het station in Haarlem. www.buddhadance.nl

Kijk voor het programma van Club Lite in Amsterdam op www.clublite.nl

Deel dit artikel