Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Uit angst voor de duivel ontbreekt lied 666 in de Opwekkingsbundel

Home

Van onze redactie religie & filosofie

Lied 666 bestaat niet in de nieuwe Opwekkingsbundel vol evangelische liederen. Op nummer 665 volgt 667.

Dat meldt stichting Opwekking. Tijdens een jaarlijks zangfestijn presenteerde de stichting nieuwe geestelijke liederen. Dit jaar waren het er zestien, die werden ingestudeerd door ’muziekmensen’ uit heel kerkelijk Nederland, zegt Joop Gankema, directeur van stichting Opwekking. Zo groeit het repertoire.

Op internetfora speculeerden charismatische christenen al over de vraag wat te doen met het 666-ste lied. Het getal heeft voor hen een negatieve lading; in het bijbelboek Openbaring vertegenwoordigt 666 ’het getal van het beest’, de duivel.

Binnenkort verschijnt de nieuwe liedbundel. Daarin ontbreekt lied 666; het boek komt tijdens Pinksteren uit, met een cd.

Er is opluchting over het wissen van het beladen getal, zegt Gankema. „Voor een deel van onze achterban is het maar een nummer, voor een ander deel is het het getal van de duivel.”

Critici noemen het angstig bijgeloof, maar volgens Gankema van stichting Opwekking is het „een bijbels gegeven niet te provoceren, dus waarom zou je het cijfer er wel in opnemen als je weet dat mensen het shocking vinden? Uit respect voor die mensen, hebben we het eruit gelaten.”

Gankema zegt zelf geen moeite te hebben met het getal. „Opwekkingslied nummer 13 bestaat ook.”

Deel dit artikel