Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Twitterpastor Boele Ytsma stopt ermee

Home

Van onze redactie religie & filosofie

Hij werd bekend als de twitterende dominee, de ’internetdominee’. 750 blogs schreef hij, twee boeken en ontelbare twitterberichten. Maar nu houdt hij ermee op.

„Ik verdwijn vrijwel helemaal van het internet en uit de media’’, schrijft Boele P. Ytsma (41) op zijn weblog, zoekendgeloven.nl. Al in 2008 kreeg hij te horen dat hij een burn-out had.

Ytsma: ,,Afgelopen zomer ging het opnieuw mis: de klachten van de burn-out kwamen terug en verlamden mij in mijn werk. Wetend dat dergelijke klachten altijd een boodschap in zich bergen, realiseerde ik me dat het tijd was voor een ingrijpende zelfanalyse.”

Ytsma kreeg in 2008 landelijke bekendheid door zijn boek ’Van de kaart’, waarin hij vertelt hoe hij als jonge voorganger van een evangelische gemeenschap zijn geloof verloor. Velen binnen of inmiddels al buiten de kerken herkenden zich in zijn verhaal. Ytsma stak zijn twijfel niet onder stoelen of banken en werd mede daardoor een veelgevraagd spreker. Hij ’keerde terug’, zoals hij het omschrijft, als pastor van een PKN-gemeente in het Groningse Siddeburen.

„Ik was weggelopen uit de kring van kerk en christendom, maar teruggeroepen om mijn verhaal te vertellen”, aldus Ytsma. „Maar ik ging niet terug om er te blijven.”

Waar zijn zelfanalyse ook toe zal leiden, het lijkt onwaarschijnlijk dat Ytsma in de toekomst nogmaals een kerkelijke functie zal bekleden. „Zoveel is mij duidelijk: mijn weg ligt niet meer in de kerk. Ik heb het geprobeerd, ik heb geloofd in een persoonlijke missie, maar mijn conclusie kan geen andere zijn dan deze: mijn weg leidt mij eruit.”

Lees verder na de advertentie
Ytsma twittert tijdens een wandeltocht op het pionierspad. (Maarten Hartman)
Boele Ytsma. (Trouw)

Deel dit artikel