Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Twijfels en onzekerheid bij Oranje

Home

Van onze sportredactie AMSTERDAM - Twijfels en onzekerheid kenmerken Oranje in de aanloop naar de confrontatie, vanavond in de Citrus Bowl van Orlando, tegen Ierland.

Bondscoach Advocaat leek vrijdag door de bocht te gaan en te kiezen voor het systeem van twee aanvallers, vier middenvelders en vier verdedigers. Een dag of twee, drie heeft hij ermee geoefend. Daarna heeft hij zijn veto erover uitgesproken.

Doorslaggevend daarbij was de oefensessie van zaterdag. De formatie die tegen Ierland zou moeten spelen, had geen schijn van kans tegen de zogenaamde B-formatie, waarin derde doelman Van der Sar de rol van libero vertolkte en fysiotherapeut Ouderland rechtsachter was.

“Het was geen succes”, zei Advocaat, nadat de eerste keus met 0-3 klop had gehad. Hij zei het te hebben verwacht. “Het kon ook niet. De omschakeling met ons oorspronkelijke systeem was veel te groot. De automatismen komen er niet uit.”

Advocaat lichtte gisteren toe dat hij volgens het vrijheid, blijheid principe de buitenwereld even heeft laten zien dat het defensievere systeem niet past bij Oranje. Waarschijnlijk heeft hij een aantal bepalende spelers willen aantonen dat het Nederlands elftal gebaat is bij een aanpak met toch wel drie aanvallers. Uit de selectie kwamen geluiden het in de hitte toch maar nog wat voorzichtiger te gaan doen.

Eerder had Avocaat gezegd voor de eerste keer met vier verdedigers te gaan spelen. Daaraan houdt hij vast. In eerste instantie noemde hij Blind en Van Gobbel kandidaat voor de plaats van rechtsachter. Gisteren voegde hij de naam van Winter daaraan toe.

Voor één van de aanvankelijk beoogde middenvelders (Witschge, Rijkaard, Jonk, Winter) komt een aanvaller in de plaats; Overmars (of Taument) op rechts. Eerder zei Advocaat dat Van Vossen op links zou spelen, als bliksemafleider voor Bergkamp. Nu noemde hij Roy als eventueel alternatief. In elk geval speelt Oranje, zoals sinds de tweede helft van het duel met België gebruikelijk, met drie spitsen.

Opvallend is dat hij daarmee Jack Charlton, de bondscoach van tegenstander Ierland, in het gelijk stelt. Nadat Oranje vorige week begon met experimenteren, verklaarde hij dat dit zinloos was. “Ze hebben altijd met vleugelspitsen gespeeld. Dat zullen ze tegen ons ook doen. Na zoveel jaar is omschakelen in korte tijd onmogelijk. Dat weet Advocaat ook wel.”

Advocaat benadrukte dat. “We spelen al meer dan twee jaar vanuit een bepaalde achtergrond. Dat kan niet zomaar veranderen. Ondanks de experimenten wist ik dat al een tijdje. Ik hoop dat anderen het nu ook begrijpen.”

John de Wolf is gisteren teruggekeerd in Orlando. De verdediger, die twee weken geleden met een spierscheuring moest afhaken, heeft de hoop op een rentree tijdens het WK nog niet opgegeven. Volgens bondsarts Kessel is een terugkeer van De Wolf echter uitgesloten. Voor genezing staat vier tot zes weken, aldus de arts.

Bondscoach Advocaat zei dat hij overweegt De Wolf medisch te testen als Nederland zich plaatst voor de kwartfinales. Voorlopig is De Wolf, met vrouw, als toerist aanwezig in het hotel van de officials.

Deel dit artikel