Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Twijfel blijft over Golfsyndroom

Home

redactie buitenland

Frankrijk gaat de komende drie jaar 25000 veteranen uit de Golfoorlog onderzoeken om uit te sluiten dat er zoiets bestaat als een Golfoorlogsyndroom. Aanleiding voor die beslissing van het ministerie van defensie is de uitkomst van een onderzoek van Franse artsen dat er geen bewijzen zijn voor de ziekte. Toch zijn 200 Franse veteranen vervroegd afgezwaaid omdat ze onverklaarbare klachten hadden, variërend van chronische moeheid en depressies tot geheugenverlies.

Een Frans artsenteam las 350 wetenschappelijke artikelen over soortgelijke klachten van Amerikaanse, Britse en Canadese soldaten. Teamleider Roger Salamon uit Bordeaux durft ook na deze analyse niet uit te sluiten dat er toch een Golfoorlogsyndroom bestaat. Daarom wil hij de veteranen een uitgebreide vragenlijst voorleggen en zo de verschillen tussen zieke en gezonde soldaten vaststellen. Ook de Amerikanen zouden geïnteresseerd zijn in de uitkomsten.

Want van de 700000 Amerikanen die in de Golfoorlog vochten, hebben er 100000 gezondheidsklachten. Salamon ziet een mogelijke verklaring voor dit verschil in het feit dat zij meer vaccins en meer entstof toegediend kregen voor vertrek. De Fransen gebruikten bijvoorbeeld minder van de entstof pyridostigmine bromide, die soldaten moest beschermen tegen chemische wapens, en vaccineerden minder vaak tegen botulisme en pest.

De suggestie dat Frankrijk laat zou zijn met haar reactie op de klachten van veteranen, wees Salamon van de hand. De kwestie speelt in Frankrijk pas sinds 1999, stelt hij, terwijl Amerikaanse veteranen al in 1993 met de klachten kwamen.

Deel dit artikel