Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tweeling in mode wint Robijn Award

Home

JOSE TEUNISSEN

Truus en Riet Spijkers, van het net gestarte modemerk Spijkers & Spijkers, wonnen donderdag de Robijn Fashion Award. Een prijs van vijftienduizend gulden, bestemd voor een nieuwe collectie en een jaar lang pr-ondersteuning.

De eeneiige tweelingzusters voelen elkaar goed aan, maar de professionele samenwerking ontstond min of meer toevallig. De modeopleiding in Arnhem volgden ze allebei apart, net een jaar na elkaar. En ook daarna vonden ze een paar jaar lang onafhankelijk van elkaar hun eigen weg in de confectiewereld. Pas vorig jaar, ze hadden allebei tegelijk weinig om handen, besloten ze samen een modemerk te beginnen. “We hielpen elkaar altijd al bij het ontwerpen”, zegt Riet. “Truus is goed in styling. Ik ben analytisch en meer een patronenmens.” Het werd Spijkers & Spijkers, een experimentele modecollectie, die beantwoordt aan hun ideeën over mode, maar niet direct commercieel en verkoopbaar is. “Ons hart ligt nu eenmaal bij het experiment, we houden ons bezig met vorm en constructie”, licht Truus toe. “Ons geld verdienen we momenteel met freelance opdrachten en gelukkig steunt het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst ons met een beurs. Bovendien denken we dat vernieuwing in de mode juist uit experiment moet voortkomen. Onze kleding is vaak met een kleine wijziging heel draagbaar te maken en dat aspect willen we in de toekomst graag verder ontwikkelen.” De afgelopen maanden hebben Truus en Riet drie speciale ontwerpen gemaakt voor de Robijnwedstrijd, die moesten voldoen aan het thema 'de schoonheid van kleur'. In hoeverre moesten ze daarvoor concessies doen? “Onze ontwerpen gaan altijd over heldere vormen en constructies en over hoe kleurvlakken op elkaar reageren en inwerken. Dat laatste hebben we nu ook laten zien met drie creaties waarin we de kleuren geel, rood en fuchsia zo puur mogelijk probeerden te laten zien door ze te combineren met zwart”, zegt Riet. Natuurlijk was dat niet zomaar zwart. Om het effect van kleur te optimaliseren, was een kwart van het silhouet in zwart en strak tricot uitgevoerd. “Concessies hebben we dus eigenlijk niet hoeven doen”, zegt Truus. “De vrijheid blijft ook binnen zo'n opgelegd thema groot genoeg en meedoen aan deze prijs is belangrijk omdat het je de kans biedt, je ontwerpen aan een groot publiek te laten zien.”

Deel dit artikel