Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tweede verdachte 'Turkse dreiging' opgepakt

Home

Na de mislukte staatsgreep in Turkije betoogden Nederlandse Turken bij de Erasmusbrug in Rotterdam. © anp

De politie in Rotterdam heeft een tweede verdachte opgepakt op verdenking van bedreiging, opruiing en het aanzetten tot haat na de couppoging in Turkije op 15 juli. De Rotterdammer (43) deed dit via sociale media, laat de politie woensdag weten.

Maandag werd er een andere man (42) uit deze stad gearresteerd in verband met de spanningen in de Turkse gemeenschap. Die wordt donderdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

De onrust houdt verband met de mislukte couppoging in Turkije en de grimmige sfeer die is ontstaan in de Turkse gemeenschap tussen aanhangers van president Recep Tayyip Erdogan en aanhangers van spiritueel leider Fethullah Gülen. Erdogan verwijt de laatste achter de coup te zitten.

Een speciaal politieteam onderzoekt de aangiften en meldingen die in Rotterdam zijn gedaan na de mislukte staatsgreep. Er zijn inmiddels ruim tachtig aangiften bekend. Volgens de politie zitten daar waarschijnlijk ook verschillende aangiften over dezelfde uitlatingen bij.

Lees verder na de advertentie

175 aangiften
Sinds 15 juli zijn er in heel Nederland ongeveer 175 aangiften gedaan. "Er speelt van alles in de Turkse gemeenschap en dat leidt tot spanning. Zo houden ouders bijvoorbeeld kinderen van school en worden er bedrijven geboycot", vertelde Peter Slort maandag. Hij is bij de politie verantwoordelijk voor de landelijke aanpak van deze spanningen.

"Het is in Nederland nog niet tot enorme ordeverstoringen gekomen", zei hij. "Er zijn wel een paar schermutselingen geweest." De meerderheid van de aangiften wordt gedaan voor bedreigingen en beledigingen die via sociale media worden geuit.

Deel dit artikel