Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Twee doden bij aanslag met autobom in Izmir

Home

© EPA

Een aanslag met een autobom in de Turkse kustplaats Izmir heeft een politieman en een medewerker van het gerechtsgebouw, waar de explosie plaatshad, donderdag het leven gekost. Volgens Erol Ayyildiz, de gouverneur van de provincie Izmir, zijn er ook nog vijf mensen gewond geraakt, van wie een paar ernstig.

Volgens de Turkse gouverneur wijzen de eerste bevindingen er op dat de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK achter de aanslag zit.

De politie schoot nog voordat de bom afging twee vermoedelijke terroristen dood, die de auto voor de deur van het pand van Justitie parkeerden. Zij waren bewapend met kalasjnikovs en handgranaten. Een tweede voertuig, die waarschijnlijk ook toebehoorde aan de daders, is gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

Er wordt nog jacht gemaakt op een derde verdachte.Vicepremier Veysi Kaynak concludeerde dat de terroristen van plan waren een enorm bloedbad aan te richten. 'Gezien de voorbereiding en uit de wapens, bommen en munitie die zijn aangetroffen valt op te maken dat ze een heel grote gruweldaad voor ogen hadden.'

Hij voegde eraan toe dat wie er ook achter de aanslag zit, Turkije zijn militaire activiteiten in Syrië en Irak niet zal staken.

Izmir is na Istanbul en Ankara de grootste stad van Turkije. Het land heeft te kampen met terroristisch geweld van twee kanten: Koerdische separatisten en soennitische extremisten. In de nieuwjaarsnacht schoot een terrorist 39 mensen dood in en bij een nachtclub in Istanbul. Islamitische Staat eiste de verantwoordelijkheid op.

Deel dit artikel