Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Twaalf Nepalese ambassadeurs teruggeroepen

Home

(Novum/AP) - De nieuwe Nepalese regering heeft twaalf ambassadeurs teruggeroepen die het afgelopen jaar zijn benoemd tijdens het autocratische bewind van koning Gyanendra. Ook andere politieke benoemingen van het afgelopen jaar worden ongedaan gemaakt. Minister van binnenlandse zaken Krishna Sitaula heeft dit zondag gezegd.

Sitaula zei dat het gaat om de ambassadeurs in onder meer de Verenigde Staten, India, Japan, Groot-Brittannië, en Frankrijk. De maatregel moet gezien worden in het licht van het besluit van de nieuwe regering om alle wetgeving, benoemingen, decreten en maatregelen van bestuur van na februari 2005 in te trekken. Ook de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van drie maanden geleden is ongeldig verklaard.

Het magazine Nepal publiceerde zondag een interview met de maoïstische rebellenleider Prachanda waarin deze aandringt op onmiddellijke invoering van een interim-grondwet. Er zou een interim-grondwet en een interim-regering moeten zijn, aldus Prachanda.

De zevenpartijenalliantie en de rebellen zijn het eens over de noodzaak van verkiezingen voor een grondwetgevende vergadering, maar verschillen van mening over de procedure. De rebellen eisen onmiddellijke invoering van een voorlopige grondwet, nog voor de grondwetgevende vergadering wordt gekozen. De democratische partijen stellen zich voorlopig tevreden met amendementen op de huidige grondwet.

Prachanda zegt ook dat het oude parlement tegen de zin van de rebellen in opnieuw is geïnstalleerd. Hij waarschuwt de democratische partijen om geschillen met de rebellen in een dialoog op te lossen. "In plaats van de geschillen op te lossen, kozen de partijen voor herinstallatie van het parlement. Wij hebben hier krachtige bezwaren tegen", aldus Prachanda.

Deel dit artikel