Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Twaalf jaar cel voor moord op schrijver

Home

(Novum) - De 38-jarige Tarik D. uit Tiel is dinsdag in hoger beroep veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf voor de moord op zijn echtgenoot Paul Smit in juni 2003. Het Openbaar Ministerie (OM) had vijftien jaar geëist. Het gerechtshof in Arnhem zag geen reden om een zwaardere straf op te leggen dan de rechtbank had gedaan.

Het gerechtshof acht bewezen dat de 43-jarige Smit, bekend als sciencefictionschrijver Paul Harland, werd vermoord door D. Volgens de rechter wees niets erop dat het slachtoffer zelfmoord wilde plegen, zoals de verdachte had verteld. De schrijver zou juist zeer levenslustig zijn geweest.

Het OM betoogde dat D. de auteur heeft laten stikken door een plastic zak om diens hoofd te doen. Ook het hof was hiervan overtuigd. Daarnaast meent het hof dat D. de schrijver was van de afscheidsbrief die gevonden werd op het nachtkastje van de schrijver. Harland werd dood aangetroffen in zijn woning. Op het nachtkastje naast zijn bed lag de afscheidsbrief. Familieleden vertrouwden het niet. Vervolgens bleek dat D. de enige erfgenaam was van Harland.

Na autopsie is gebleken dat de schrijver achttien tot twintig slaappillen had geslikt. Dat wees er volgens advocaat Gerard Spong op dat Harland zelfmoord had gepleegd. De raadsman betoogde eerder voor het hof dat de schrijver was geobsedeerd door zelfmoord. Dit zou onder meer blijken uit een boek van Harland.

Justitie meent dat D. zijn echtgenoot vermoordde omdat de relatie tussen beiden al geruime tijd op springen stond. De 38-jarige verdachte zou bij een scheiding zijn verblijfsvergunning kwijtraken. D. is een uit Sarajevo afkomstige architect en publicist. De mannen bedreven SM met elkaar, waarbij de verdachte de rol van meester en het slachtoffer de rol van slaaf speelde.

De rechtbank in Arnhem veroordeelde D. in september 2004 tot twaalf jaar gevangenisstraf.

Deel dit artikel