Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tv schudt zomerslaap af met verkiezingen

Home

Hans Nauta

Met de ontvangst van de Olympische medaillewinnaars sluiten Knevel en Van den Brink maandag de sportzomer af. De terugkeer van hun talkshow op Nederland 1 moet de kijkers en Hilversum wakker schudden: de verkiezingen komen eraan.

Met de ontvangst van de Olympische medaillewinnaars sluiten Knevel en Van den Brink maandag de sportzomer af. De terugkeer van hun talkshow op Nederland 1 moet de kijkers en Hilversum wakker schudden: de verkiezingen komen eraan.

Dat de EO-presentatoren vanaf 3 september samen met Vara-collega's Pauw en Witteman '1 voor de verkiezingen' maken - een unieke samenwerking - betekent niet dat ze de berichtgeving rond de parlementsverkiezingen opschorten. "We gaan meteen aan de slag", zegt Tenco van der Hee, eindredacteur van beide programma's. Op 30 augustus organiseren Knevel en Van den Brink zelfs een eigen lijsttrekkersdebat.

Vier dagen later trapt '1 voor de verkiezingen' af met een debat tussen Mark Rutte en Emile Roemer, "de lijsttrekkers om wie het lijkt te gaan". Een premiersdebat dus. Hoewel Nieuwsuur dagelijks een politiek café organiseert, moet '1 voor de verkiezingen' met vier beeldbepalende presentatoren hét verkiezingsprogramma worden. Ondertussen is ook RTL veel van plan. De commerciële zender noemt zich dé nieuwsbron voor wie de verkiezingen volgt. Op 26 augustus presenteert Frits Wester voor RTL 4 het premiersdebat tussen Mark Rutte en de drie grootste uitdagers. Wie dat zijn wordt op 13 augustus definitief vastgesteld, maar het CDA lijkt buiten de boot te vallen. "Toen de SP niet meedeed in 2010 heb ik het CDA ook niet horen klagen", zegt Wester. "En alle lijsttrekkers komen aan de beurt in ons latere Carré-debat." Rick Nieman leidt dat op 4 september. Nieman en Wester presenteren samen de dagelijkse talkshow 'De Zomer van 4: Wat kiest Nederland', met schrijver Bart Chabot als politiek observator.

In al die tv-uren weet je voor driekwart al wat er gezegd gaat worden, vermoedt onderzoeker politieke communicatie Chris Aalberts. "Als ik geen professionele interesse had, liet ik ze aan me voorbij gaan. Ik denk dat weinig kijkers er iets van leren. Natuurlijk wil elke politicus betaalbare zorg. Reken als redactie eens uit of de oplossingen van de SP haalbaar zijn, en leg dat voor aan Roemer. Doe meer journalistiek onderzoek. Anders zorgen deze programma's niet voor een dieper inzicht."

Zo'n doorberekening is zonder een onafhankelijk instituut niet te doen, zegt Van der Hee, omdat je anders discussie krijgt over de uitkomst. "Ik zie wél een wereld van verschil tussen de zorgplannen van de SP en VVD, en dat blijkt ook uit een televisiedebat. Daarnaast willen kijkers zien hoe een politicus overkomt. Is hij geloofwaardig en authentiek?"

'1 voor de verkiezingen' komt wel met een 'fact check-rubriek', een verschijnsel dat bij de Amerikaanse verkiezingen belangrijk is. "Daarin onderzoeken we of beweringen van politici kloppen. Het publiek kan meedoen via het tweede scherm."

Het gestotter en de prijs van een halfje wit, daarover gaat vaak de nabeschouwing. Balkenende die tegen Mariëlle Tweebeeke 'U kijkt zo lief' zegt, Cohen die over cijfers struikelt, een voorbereide grap van Roemer - dat blijft in het geheugen.

Volgens Wester heeft een debat zo'n moment nodig. "Maar alsjeblieft niet te veel grappen en grollen. Ik ben vooral benieuwd hoe de mannen zich inhoudelijk staande houden. Deze verkiezingen gaan ergens over, de crisis, bezuinigingen, Europa." Een goed optreden geeft een politicus een boost, zegt Wester, hij zag hoe Wouter Bos vleugels kreeg na het RTL-verkiezingsdebat in 2003.

Is het belang van tv-optredens niet afgenomen door sociale media? Sinds de overwinning van Obama weten politici dat ze kiezers ook direct kunnen bereiken. Volgens Claes de Vreese, hoogleraar politieke communicatie aan de UvA, wordt het effect van sociale media overschat. "Politici preken via Twitter vooral voor eigen parochie. Dat verandert pas als traditionele media aandacht besteden aan een tweet van Wilders."

De Vreese volgt de verkiezingen in de VS, waar duurbetaalde reclamespots de campagnes domineren. "Vergeleken daarbij krijgen de Nederlandse politieke partijen in al die programma's veel gratis reclame."


Politiek op de buis

'Politiek Café', NOS, 22 augustus. Rik van de Westelaken, Dominique van der Heyde en Ferry Mingelen ondervragen de lijsttrekkers van de elf partijen in de Tweede Kamer.

'Het Premiersdebat', RTL 4, 26 augustus. Vier lijsttrekkers die kans maken op het hoogste ambt, gaan in debat.

'De Zomer van 4: Wat Kiest Nederland', vanaf 27 augustus dagelijks op RTL 4. Talkshow met Rick Nieman, Frits Wester en Bart Chabot.

'Nieuwsuur Politiek' van NOS, van 1 t/m 10 september.

'1 voor de Verkiezingen', talkshow van Vara/EO, vanaf 3 september drie weken. Pauw & Witteman en Knevel & Van den Brink presenteren om en om.

'Het Carré-debat', 4 september op RTL 4. Met acht lijsttrekkers.

'NOS Jeugdjournaal: Verkiezingsuitzending', 8 september. De lijsttrekkers van CDA, PvdA, VVD, SP en PVV worden door kinderen aan de tand gevoeld over politieke én persoonlijke zaken.

'NOS Verkiezingsdebat', 11 september. De laatste debatronde in het gebouw Tweede Kamer.

'De Uitslagenavond', 12 september bij NOS en RTL 4.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie