Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

TV-ruzie bood alles behalve verslaggeving

Home

Van onze mediaredactie AMSTERDAM - Er is een einde gekomen aan het gekibbel tussen de 'misdaadverslaggevers'. Peter R. de Vries, de misdaadverlaggever van RTL 4, had niet met verborgen camera's mogen werken om zijn rivaal Steve Brown als 'onbetrouwbaar' te ontmaskeren. Dat had ook anders vastgesteld kunnen worden, zo vindt de Raad voor de Journalistiek.

'Hij begon!', zo verweerde De Vries zich tijdens de zitting. Maar wat bij kinderen nog recht is, gaat voor volleerde journalisten niet meer op.

Eind vorig jaar wijdde Peter R. de Vries een serie van zijn programma's aan Steve Brown, een gewezen softdrugshandelaar en kroongetuige in twee moordzaken.

Brown had De Vries beschuldigd van onoirbare praktijken en had een reeks van beschuldigingen in faxen naar De Vries zelf, maar ook naar media gestuurd. De Vries achtte zich bedreigd door Brown. Hij meldde zich niet bij de politie, omdat die in zijn ogen onbetrouwbaar is, maar bedacht een nieuwe manier van wraak. De Vries stelde de RTL 4-leiding en John de Mol voor een aantal programma's te maken waarin Brown zou worden ontmaskerd als leugenaar en drugsgebruiker. Alles wat hij nodig had was een verborgen camera en een paar zware jongens om hem te beschermen.

De RTL 4-leiding ging akkoord. Het resultaat was een programma waarin ene Ronnie Ostrowski bekende voor geld een valse verklaring af te willen leggen, waarin Brown een lijntje coke snoof en waarin De Vries en Brown vechtend over de grond rolden, allemaal opgenomen met een verborgen camera.

Van de beelden, zo klaagde Steve Brown, had vooral zijn dochter erg last gehad. Zij werd op school aangesproken op het gedrag van haar vader. Hij klaagde de journalistieke methode van de Vries aan bij de Raad voor de Journalistiek. De Raad gaf hem gelijk. Het gebruik van verborgen camera's is alleen toegestaan als het belang van de beelden zo groot is dat de schending van de privacy daaraan ondergeschikt is. Maar in een bijzin in de beslissing staat te lezen dat de Raad voor de Journalistiek ook Steve Brown niet vrijpleit: Browns handelen was “naar alle waarschijnlijkheidheid onrechtmatig en mogelijk een strafbaar feit”.

Deel dit artikel