Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkse politie pakt 136 medewerkers van rechtbank op

Home

President Recep Tayyip Erdogan spreekt tijdens een demonstratie tegen de couppoging op 15 juli. © anp

De Turkse politie heeft maandag invallen gedaan in drie gerechtsgebouwen in Istanbul nadat arrestatiebevelen waren gegeven voor 173 medewerkers van de rechterlijke macht. Van hen zijn er 136 opgepakt. De invallen zijn onderdeel van het onderzoek naar de mislukte coup op 15 juli.

Dit melden de Turkse persbureaus Dogan en Anadolu. Inmiddels zitten meer dan 35.000 mensen in detentie en nog eens tienduizenden zijn op non-actief gesteld sinds de poging tot staatsgreep.

De autoriteiten verdenken hen ervan banden te hebben met de in de VS wonende moslim-geestelijke Fethullah Gülen en zijn volgelingen. President Recep Tayyip Erdogan heeft om de uitlevering gevraagd van Gülen, die volgens Turkije het brein achter de mislukte coup is.

Vicepremier Numan Kurtulmus kondigde eerder maandag nieuwe ontslagen aan bij onder meer de ministeries van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken, de kustwacht en het leger. Verder zei Kurtulmus dat militaire ziekenhuizen onder de controle van het ministerie van Volksgezondheid komen. Nu vallen ze nog onder het ministerie van Defensie.

Sinds de couppoging van vorige maand zijn in Turkije meer dan 76 duizend ambtenaren, rechters en beveiligingsmedewerkers geschorst. Bijna vijfduizend van hen zijn ontslagen, liet de Turkse premier Binali Yildirim zaterdag weten.

Lees verder na de advertentie

Minder incidenten
Het aantal incidenten door spanningen tussen groepen Turkse Nederlanders na de mislukte staatsgreep in Turkije is de afgelopen weken flink afgenomen.

De week na de couppoging was er een piek. De Nederlandse politie registreerde toen bijna 75 meldingen en aangiften, meldt de politie maandag. Een maand later is dat aantal gedaald. Tot 11 augustus registreerde de politie enkele tientallen incidenten.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel