Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkse oppositiepartij eist hertelling stemmen, grote protesten in Ankara

Home

Redactie

Demonstranten in Ankara protesteren tegen de verkiezingsuitslag die een zege voor Erdogan opleverde. © reuters

De grootste Turkse oppositiepartij betwist de uitslagen van de lokale verkiezingen in de Turkse hoofdstad Ankara. De Republikeinse Volkspartij (CHP) wil dat de stemmen opnieuw worden geteld. Bij de burgemeestersverkiezingen in Ankara verloor de kandidaat van de CHP op een haar na van de kandidaat uit de gelederen van de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan.

Volgens de CHP is er bij diverse stembureaus sprake van een discrepantie tussen het aantal stemmen dat volgens het stembureau is uitgebracht en het aantal stemmen dat de CHP zelf heeft geteld. Bij het kantoor van de kiesraad in Ankara demonstreerden duizenden mensen tegen de mogelijke fraude. De Turkse oproerpolitie zette waterkanonnen in om de demonstranten uiteen te jagen.

Ook in Istanbul is volgens de oppositie sprake van ongeregeldheden. De oppositiekandidaat voor de burgemeerstersverkiezingen in die stad eist dat er een hertelling plaatsvindt, ook al verloor hij met een ruime marge van de tegenstrever van de AK-partij.

Lees verder na de advertentie

Deel dit artikel