Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkse centrale bank weerstaat de druk van Erdogan en verhoogt de rente

Home

Johan van Heerde

De Turkse president Erdogan wil een renteverlaging, maar de Turkse centrale bank verhoogde de rente juist. © AP

Ondanks protest van president Erdogan heeft de Turkse centrale bank de rente verhoogd naar 24 procent.

Er is enige moed voor nodig om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan tegen te spreken. Bankiers van de Turkse centrale bank deden het gisteren toch. Ze verhoogden de rente met 6,25 procentpunt naar 24 procent. Dit tot ongenoegen van Erdogan, die kort voor het rentebesluit de druk opvoerde en pleitte voor een renteverlaging.

Lees verder na de advertentie
Turkije puft en zweet onder een inflatie van 18 procent en een koersval van de lira dit jaar van 40 procent

De centrale bankiers lieten zich echter niet door Erdogan op de kast jagen. Daarmee konden ze op goedkeuring van economen en analisten rekenen, die al maanden pleiten voor een hogere rente. Turkije puft en zweet onder een inflatie van 18 procent en een koersval van de lira dit jaar van 40 procent. Nadat in juli de rente niet werd verhoogd ontstond er onder investeerders scepsis over de onafhankelijk van de centrale bank, helemaal nadat Erdogan zijn schoonzoon promoveerde tot minister van financiën.

De renteverhoging zorgde gisteren terstond voor enige rust op de financiële markten. De lira steeg een kleine 5 procent in waarde ten opzichte van de dollar en ook de MSCI, de index voor opkomende markten, koerste gisteren in de plus. "Maar een zwaluw maakt nog geen zomer", waarschuwt Turkije-kenner Nora Neuteboom van ABN Amro. "Het is niet zo dat de markt het vertrouwen zomaar heeft hervonden. De centrale bank heeft vaak niet voldaan aan de marktverwachtingen dus het is afwachten of dit beleid ook op andere belangrijke punten wordt doorgezet."

"Dit besluit is slechts één stap op de lange weg om het vertrouwen in het monetaire beleid te herstellen, maar wel een belangrijke stap", zegt collega-analist Piotr Matys van Rabobank. "Er moest íets gebeuren om een financiële crisis te voorkomen. Het is afwachten of de Turkse regering bereid is om noodzakelijke aanvullende hervormingen door te voeren."

Schuldenlast

Turkse ondernemers lijden onder een enorme schuldenlast in buitenlandse valuta, vooral in dollars. De kosten van die schulden zijn gigantisch geworden door de devaluatie van de lira ten opzichte van de dollar. Ook stegen consumentenprijzen fors omdat de Turkse economie voor een groot deel afhankelijk is van (dure) import. Volgens analisten zou de Turkse regering er goed aan doen zich te richten op goedkope binnenlandse productie, waardoor de inflatie uit zichzelf zal dalen.

"Erdogan heeft niets te winnen bij een stijgende inflatie. Zijn achterban, Turkse huishoudens, gaan er in koopkracht op achteruit", zegt Neuteboom. Toch is het de vraag hoe de Turkse president zal reageren. "Hij heeft de macht om via de wet centrale bankiers te ontslaan, ik ben benieuwd naar het antwoord van Erdogan."

Lees ook:

Blijft Erdogan ook overeind nu het voor het eerst economisch minder gaat?

Als de Turkse president afrekent met de regel dat economische problemen tot een machtswissel in Ankara leiden, kan hij nog gesterkt uit de crisis komen.

Deel dit artikel

Turkije puft en zweet onder een inflatie van 18 procent en een koersval van de lira dit jaar van 40 procent