Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turks verkeersbureau boos vanwege negatieve publiciteit

Home

Van onze verslaggever

De status van Turkije als aantrekkelijke vakantiebestemming is in gevaar. Niet door de spotgoedkope aanbiedingen en ook niet door de reeks faillissementen van touroperators en reisbureautjes die zich hadden gespecialiseerd in het aanbieden van all-in vakanties voor een prikkie. Nee, volgens het Turks Nationaal Verkeersbureau loopt het imago van het land steeds meer schade op door de berichtgeving over die faillissementen.

Deze zomer gingen drie Turkijespecialisten failliet, vorig jaar vier en twee jaar geleden acht. Tienduizenden vakantiegangers zagen hun reis niet doorgaan of moesten extra kosten maken om weer thuis te komen. De Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) zag sinds 2003 liefst 72 reisorganisaties over de kop gaan, waarvan 17 zich volledig op Turkije richtten. Van de 20 miljoen euro aan schadevergoedingen ging 13 miljoen naar gedupeerden die Turkije als reisdoel hadden.

De aanbieders zelf wijten de faillissementen aan de moordende concurrentie op de Turkse reismarkt. Ook het grote aantal kleine bedrijfjes dat zich op Turkije richt, kan een rol spelen. Daarnaast wezen woordvoerders van grote reisorganisaties de afgelopen weken in diverse media op de ondoorzichtigheid van de Turkse markt. Omdat Turkije niet tot de Europese Unie behoort, zou het makkelijker zijn te frauderen, vooral ook omdat Turkije van fraude verdachte onderdanen niet uitlevert.

Het Turks verkeersbureau is verontrust over deze berichtgeving, die ’Turkije als bestemming onterecht in een kwaad daglicht plaatst’, aldus een verklaring.

Het steekt met name dat de reisorganisaties worden omschreven als ’Turkse touroperators’. Dat klopt niet, vindt het verkeersbureau. ’De gespecialiseerde Turkije touroperators die onlangs failliet zijn verklaard, vallen volledig onder de Nederlandse wetgeving’.

Deel dit artikel