Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkije wil uitlevering Gülen

Home

Militairen patrouilleren bij een gerechtsgebouw in Ankara. © ap

Om de Verenigde Staten ervan te overtuigen Fethullah Gülen uit te wijzen naar Turkije, stuurde het land naar eigen zeggen vier dossiers over de Turkse islamitische prediker naar de Verenigde Staten. De regering in Ankara hoopt daarmee Washington te overtuigen hem naar Turkije uit te wijzen, zei minister van Justitie Bekir Bozdag dinsdag volgens de televisiezender CNN Türk.

De Turkse regering stelt de in zelfgekozen Amerikaanse ballingschap wonende Gülen verantwoordelijk voor de mislukte couppoging van afgelopen vrijdagnacht. De aanhangers van Gülen zouden 'parallelle structuren' hebben opgezet om de macht in Turkije over te nemen. Gülen wijst de aantijgingen van de hand.
De Turkse premier Binali Yildirim zei dat Turkije de VS meer bewijs tegen Gülen zullen leveren 'dan hun lief is'. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry heeft Washington nog geen formeel uitleveringsverzoek ontvangen.

Herinvoering doodstraf
De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN heeft Turkije gewaarschuwd de doodstraf niet opnieuw in te voeren. "Het herinvoeren van de doodstraf zorgt voor een breuk in de verplichtingen die Turkije heeft ten aanzien van internationaal humanitair recht. Het is een stap in de foute richting", aldus Zeid Ra'ad al-Hussein. De Hoge Commissaris heeft de Turkse regering dinsdag opgeroepen de klok niet terug te draaien wat betreft het waarborgen van mensenrechten.

Al-Hussein heeft Turkije erop gewezen dat het land in 2006 het mensenrechtenverdrag heeft aangenomen dat de afschaffing van de doodstraf nastreeft. Volgens het internationale recht mag een staat niet op dat besluit terugkomen, als het verdrag eenmaal is geratificeerd. Ook drukte hij de Turkse regering op het hart de rechtsstaat te handhaven.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie