Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkije wil meer geld van Europa voor opvang vluchtelingen

Home

Kick Hommes

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Turkse premier Ahmed Davutoglu, hier op een foto uit oktober. © REUTERS

Het is intern overleg in moeilijke tijden. De Turkse premier Ahmet Davutoglu praat vandaag in Berlijn met de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor het eerst in een bilateraal overleg over het Europese vluchtelingenprobleem. En maakt meteen duidelijk wat Turkije wil: meer geld.

De Europese Unie ging in november akkoord met een voorstel waarin Turkije in ruil voor geld vluchtelingen zou opvangen en de grenzen naar Europa beter zou bewaken. Dat bedrag werd vastgesteld op drie miljard euro per jaar, dat wel wordt gestort in een door Europa beheerd fonds.

Maar dat is niet genoeg, zegt Turkije nu. Al voor de vergadering met Merkel begon liet Davutoglu tegen het Duitse persbureau Dpa weten dat als Europa de 'last wil delen', nogmaals goed over geld moet worden gepraat. Geen enkel ander land heeft al zoveel vluchtelingen binnen de landsgrenzen, betoogde de premier. "Al bedelen we niet om geld."

Turkije speelt daarmee een hard politiek spel, juist op het moment dat de ontmoeting voor Angela Merkel van groot belang is. In Duitsland klinkt gemor over haar ruimhartige asielbeleid, terwijl buurland Oostenrijk woensdag een quotum voor vluchtelingenopvang instelde. Meer dan ooit wordt Turkije het land dat een sleutelpositie gaat innemen, zo analyseerde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung. Het land móet meer vluchtelingen op gaan nemen, wil de druk op Duitsland, en andere Europese landen, afnemen.

Op het hart drukken
De verwachting is dat Merkel vandaag de Turkse regering op het hart drukt de afgesproken maatregelen (het beschermen van de grenzen, meer initiatieven voor vluchtelingen in Turkije) uit te voeren. Maar ze weet ook dat haar woorden voorlopig niet heel veel zullen uitrichten. Van de beloofde drie miljard is bijvoorbeeld nog niets betaald. Verschillende landen, zoals Italië, liggen dwars. Het is een Europees gevecht dat Merkel nog moet te zien winnen.

Lees verder na de advertentie
De vluch­te­lin­gen­cri­sis is aan ons uitbesteed

Turkse premier Davutoglu

Davutoglu houdt intussen de poot stijf. "Wij hoeven geen crisis uit te besteden, de crisis is aan ons uitbesteed", zei de Turkse premier, die zich donderdag nog in Davos begaf op het World Economic Forum. "Niemand kan van Turkije verwachten dat we in ons eentje de last dragen."

In dat licht is de EU-top in februari veel belangrijker. Een van de hoofdthema's van die bijeenkomst is de migratiecrisis, en de hoofdrol van Turkije daarin. 

Mogelijk worden daar wel knopen doorgehakt in het schaakspel tussen Europa en Turkije. Want, zo analyseerde de Frankfurter Allgemeine. "In het spel van geven en nemen wachten alle partijen de volgende zet van de ander af."

Koerdische betogers demonstreren in Berlijn tegen het geweld van Turkije tegen de Koerden in het land. © reuters

Deel dit artikel

De vluch­te­lin­gen­cri­sis is aan ons uitbesteed

Turkse premier Davutoglu