Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkije overweegt nieuwe campagne in Duitsland

Home

Redactie

Met het in april geplande referendum wil de Turkse president Erdogan de macht naar zich toetrekken door het huidige politieke bestel af te schaffen. © AFP

Het is goed mogelijk dat er opnieuw Turkse ministers naar Duitsland afreizen om daar campagne te voeren voor het Turkse referendum in april. Dat heeft een woordvoerder van de Turkse president Erdogan vandaag gezegd tegen de Turkse tak van CNN.

Duitsland heeft deze maand net als Nederland een aantal Turkse bewindslieden belet campagne te voeren voor het referendum. Duitsland heeft laten weten dat Turkse politici wel mogen komen, maar ze wel open moeten zijn over hun bedoelingen. Dat heeft in Ankara tot tirades tegen beide landen geleid.

Lees verder na de advertentie

Vandaag liepen de spanningen tussen Duitsland en Turkije opnieuw hoog op na uitspraken van Bruno Kahl, de baas bij de Duitse inlichtingendienst BND, in het weekblad Der Spiegel. Volgens hem is er nog steeds geen enkele aanwijzing dat de islamitische filosoof en prediker Fethullah Gülen achter de couppoging zit. “Turkije heeft ons er op verscheidene niveaus van proberen te overtuigen, maar dat is niet gelukt'', zei Kahl.

Staatsgreep

Erdogan liet via zijn woordvoerder weten dat Kahl op deze manier laat zien dat Duitsland Gülen steunt. Erdogan houdt Gülen verantwoordelijk voor de bloedige poging tot staatsgreep in juli vorig jaar. De in de VS wonende Gülen was een politiek bondgenoot van Erdogan tot 2013 toen de twee bittere rivalen werden.

Turkije probeert al sinds de coup de VS zo ver te krijgen om Gülen uit te leveren aan Turkije zodat hij daar berecht kan worden. De woordvoerder van Erdogan  liet vanmorgen weten dat de regering van Trump het uitleveringsverzoek momenteel overweegt.

Erdogan wil met het in april geplande referendum de macht naar zich toetrekken door het huidige politieke bestel af te schaffen. Het referendum van 16 april gaat over de invoering van een presidentieel stelsel. Erdogan leidt het land al sinds 2003, maar is sinds 2014 geen premier meer maar president. Dat is volgens de wet een ceremoniële functie. Erdogan wil dat de president straks ook formeel de grote leider wordt. Het premierschap vervalt dan.

In Duitsland wonen naar schatting 1,4 miljoen Europeanen van Turkse komaf die stemrecht in Turkije hebben. In Nederland circa 245.000. 

Lees ook: Tussen Turkije en Europa is het zelden een harmonieuze relatie geweest


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

Door een profiel aan te maken ga je akkoord met de gebruiksvoorwaarden en geef je aan het privacy statement en het cookiebeleid te hebben gelezen.

Deel dit artikel