Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkije onderzoekt achtergrond jihadisten

Home

De Turkse autoriteiten zijn begonnen families te benaderen van Turkse jihadisten die naar de buurlanden Syrië en Irak zijn vertrokken. Het gaat om 370 families. De inlichtingendiensten hopen met hun hulp een beter inzicht te krijgen in wie er naar de oorlogsgebieden gaan, meldde vandaag de krant Hürriyet.

De informatie heeft al geleid tot nader onderzoek van verenigingen, inclusief Turkse hulporganisaties, die jihadisten naar de buurlanden zouden loodsen. Volgens de eerste resultaten hebben de meeste jihadisten een religieuze school doorlopen en hebben ze losse familiebanden. Een aantal heeft een criminele achtergrond.

Turkije heeft aan het begin van de Syrische burgeroorlog de strijders tegen de regering van de Syrische president Bashar al-Assad enthousiast gesteund. Nu, 3 jaar later, lijken de strijders voornamelijk te bestaan uit soennitische extremisten zoals die van de Islamitische Staat in Irak en al-Sham (ISIS). Er zijn naar schatting 600 tot 700 Turken bij de ISIS.

Europese landen, inclusief Nederland, hebben dinsdag in Milaan besloten gezamenlijke actie te ondernemen tegen het jihadisme, onder meer door de jihadpropaganda op internet te bestrijden.

Wilt u de reacties op dit artikel lezen? Registreer u hier voor een proefperiode van twee maanden.

Het plaatsen van reacties is voorbehouden aan de betalende abonnees van Trouw. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Het bekijken en plaatsen van reacties is voorbehouden aan onze betalende abonnees. Kijk hier voor een overzicht van onze abonnementen.

Als betalend abonnee kunt u een reactie plaatsen op dit artikel. Deze is alleen zichtbaar voor andere (proef)abonnees.

Om uw reactie te kunnen plaatsen, hebben we uw naam nodig. Ga naar Mijn profiel


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie