Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkije geeft bezit terug aan religieuze minderheden

Home

ANP

De Grieks orthodoxe patriarch Barthelomeus leidt een dienst een oud klooster in het oosten van Turkije. © epa

Turkije heeft een wet aangenomen waardoor religieuze minderheden hun onroerend goed kunnen terugkrijgen. Daarmee wordt één van de grootste juridische problemen van religieuze minderheden in Turkije opgelost.

De wetswijziging, waarop religieuze minderheden en de Europese Unie al jaren aandringen, stond zaterdag in de Turkse staatscourant. De problemen met onroerend goed van religieuze minderheden (in Turkije officieel Grieks- en Armeens-orthodoxen en joden) gaan terug tot 1936. Toen moesten alle religieuze minderheden hun eigendommen en hun bronnen van inkomsten opgeven.

In de jaren zeventig leidde een nieuwe interpretatie van de registraties uit 1936 ertoe dat religieuze minderheden al het onroerend goed kwijtraakten dat ze na 1936 aankochten of door schenkingen in handen kregen.

Religieuze stichtingen mochten bovendien lange tijd geen eigendom op hun naam hebben staan. Een wetswijziging maakte daaraan een eind, maar de staat mocht bijvoorbeeld eigendommen confisqueren als er te weinig gebruik van werd gemaakt.

Deel dit artikel