Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkije doet beroep op NAVO: 'Het was een Syrische aanval op iedereen'

Home

De Turkse premier Erdogan eerder vandaag op weg naar een kabinetsberaad waarin mogelijke stappen tegen Syrië besproken werden. © AFP

Turkije wil dat de NAVO het neerhalen van een Turks verkenningsvliegtuig door Syrië als een aanval op het hele bondgenootschap beschouwt. Vicepremier Bulent Arinc heeft dit vandaag gezegd aan de vooravond van een vergadering van de Noord-Atlantische Raad in Brussel.

Turkije zegt dat het onbewapende RF-4E verkenningsvliegtuig vrijdag alweer in internationaal luchtruim vloog toen het werd neergeschoten. Arinc zei dat een ander Turks vliegtuig dat vrijdag naar het verdwenen toestel op zoek was eveneens werd beschoten. De Syrische luchtverdediging hield hier pas mee op na een waarschuwing van de Turkse krijgsmacht, aldus de vicepremier.

Vergelden
Arinc zei dat Turkije zich het recht voorbehoudt om de 'vijandige daad' te vergelden, maar voegde daar aan toe: 'Wij hebben niet de intentie om tegen wie dan ook een oorlog te voeren.' Hij zei dat Turkije bij de NAVO zal aandringen om de aanval te classificeren onder artikel 5 van het NAVO-verdrag. Dit artikel stelt dat een aanval op een lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten.

Hoewel veel NAVO-landen gefrustreerd zijn over het optreden van het Syrische regime tegen opstandelingen, is het niet aannemelijk dat het bondgenootschap militaire actie tegen het Arabische land zal ondernemen. Een dergelijke actie zal noch door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, noch door de Arabische Liga worden goedgekeurd en ingrijpen zonder de instemming van beide organen is nagenoeg ondenkbaar. Ook bestaat er onder de NAVO-leden weinig animo voor nog een oorlog in het Midden-Oosten.

Trouw.nl is vernieuwd. Vanaf nu is onbeperkte toegang tot Trouw.nl alleen voor (proef)abonnees.


Wilt u dit artikel verder lezen?

Maak vrijblijvend een profiel aan en krijg gratis 2 maanden toegang.

Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kun je vinden in je inbox.
Ben je de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Ongeldig e-mailadres

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden


Wij gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. Lees onze privacy statement.

Deel dit artikel

Advertentie