Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Turkije arresteert directeur Amnesty International

Home

Redactie

Amnesty International demonstreerde in juni voor de Turkse ambassade in Brussel, nadat directeur Taner Kilic was opgepakt door de Turkse regering. © AFP

Idil Eser, de directeur van Amnesty International in Turkije, is woensdagochtend gearresteerd, samen met zeven andere Turkse mensenrechtenactivisten en twee internationale trainers. Zij namen deel aan een training van de Nederlandse organisatie HIVOS, vertelt projectmedewerker Wieke Meilink. 

De organisatie had donderdagochtend nog geen contact kunnen krijgen met de gearresteerde activisten en medewerkers. HIVOS heeft wel contact over de zaak met de VN-rapporteur mensenrechten, lokale partnerorganisaties en advocaten.

Lees verder na de advertentie

Directeur Emel Kurma van de lokale mensenrechtenorganisatie Helsinki Citizens Assembly zegt dat de Duitse en Zweedse trainer vastzitten op het Büyükada-eiland bij Istanbul, waar de training plaatsvond. De Turkse mensenrechtenactivisten zijn naar een onbekende locatie gebracht. De hoteleigenaar was ook aangehouden, maar kwam rond middernacht weer vrij.

Amnesty International noemt de arrestatie van Eser en de andere mensenrechtenactivisten in een verklaring 'grotesk machtsmisbruik' en roept op tot hun onmiddellijke vrijlating. Op 6 juni werd Taner Kilic, advocaat en toen directeur van Amnesty International in Turkije, ook al gearresteerd. De regering beschuldigt hem van lidmaatschap van de Gülen-beweging, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de mislukte coup van vorig jaar.

Deel dit artikel