Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Tumor met tanden ontdekt in 1600 jaar oud skelet

Home

Redactie

Archieffoto ter illustratie. © epa

Archeologen hebben in een begraafplaats in Spanje de overblijfselen van een Romeinse vrouw gevonden die zo'n 1600 jaar geleden is overleden. In haar bekken is een verkalkte tumor ontdekt met daarin vier vervormde tanden. Dat meldt Live Science.

Het gaat om een aandoening die tegenwoordig bekend staat als een 'ovariële teratoom', een over het algemeen goedaardige tumor die voorkomt in de eierstokken. De tumor van de Romeinse vrouw is ongeveer 44 millimeter bij het breedste punt. Het is voor het eerst dat wetenschappers zo'n soort teratoom hebben gevonden uit de oudheid.

Een teratoom bestaat voornamelijk uit kiemcellen, die de menselijke eitjes vormen, en kan haar, tanden en botten creëren. Het woord teratoom komt dan ook van de Griekse woorden voor 'monsterlijke zwelling'.

De restanten van de vrouw werden ontdekt vlakbij de Catalaanse stad Lleida. De vrouw leefde in de tijd van de val van het Romeinse Rijk. Volgens de onderzoekers is het mogelijk dat de vrouw nooit symptonen heeft ervaren, maar kan het ook mogelijk zijn dat het eindelijk haar dood veroorzaakte, ondanks dat het een goedaardige tumor was.

Bekijk hier foto's van het skelet.

Deel dit artikel