Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trump wint zaak over detentie van immigranten

Home

Redactie

Donald Trump © EPA

De Amerikaanse regering mag immigranten in afwachting van hun uitzetting in detentie houden nadat ze gevangenisstraffen hebben uitgezeten voor criminele veroordelingen. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof dinsdag bepaald.

De uitspraak betekent een overwinning voor president Donald Trump, die een streng immigratiebeleid nastreeft. Het hof oordeelde met vijf stemmen voor en vier tegen langs ideologische lijnen, waarbij conservatieve rechters in de meerderheid waren en de liberale rechters in de minderheid.

Lees verder na de advertentie
De uitspraak laat de mogelijkheid open dat sommige immigranten hun detentie nog kunnen aanvechten

De uitspraak betekent dat de federale autoriteiten dergelijke immigranten in onbeperkte detentie kunnen plaatsen zonder de mogelijkheid van borgtocht, mogelijk zelfs jarenlang. De uitspraak, geschreven door de conservatieve rechter Samuel Alito, laat de mogelijkheid open dat sommige immigranten hun detentie nog kunnen aanvechten.

De wet bepaalt dat de overheid veroordeelde immigranten kan opsluiten ‘wanneer de vreemdeling wordt vrijgelaten’ van een strafrechtelijke detentie. Burgerrechtenadvocaten in de zaak betoogden dat dit volgens de letter van de wet alleen van toepassing is onmiddellijk nadat immigranten zijn vrijgelaten. De Trump-regering zei dat de regering de bevoegdheid zou moeten hebben om dergelijke immigranten op elk moment op te sluiten.

Lees ook:

Donald Trump leert niet van de migratiefouten van Barack Obama

De reacties waren al even voorspelbaar als het besluit zelf. Vanaf het moment dat Donald Trump zijn intentie uitsprak om duizenden militairen van de Nationale Garde naar de grens met Mexico te sturen, ontplofte de publieke opinie niet alleen in de Verenigde Staten. 

Deel dit artikel

De uitspraak laat de mogelijkheid open dat sommige immigranten hun detentie nog kunnen aanvechten