Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trump mag nu weer wel vluchtelingen uit moslimlanden weren

Home

Redactie

Een protest op het vliegveld van Arlington, Virginia, tegen het inreisverbod van president Donald Trump. © afp

De Amerikaanse president Trump mag toch mensen uit bepaalde landen weren. Het Amerikaanse hooggerechtshof bepaalde eerder deze week dat Trumps decreet om vluchtelingen uit Irak, Iran, Libië, Somalië, Syrië, Soedan en Jemen bij de grens tegen te houden mag doorgaan.

Dat betekent dat 24.000 nieuwe vluchtelingen definitief geen toegang krijgen tot de Verenigde Staten.

Lees verder na de advertentie

Op dit moment geldt voor vluchtelingen uit bepaalde landen een tijdelijk inreisverbod in de VS. Dat verloopt eind oktober. Maar het gerechtshof in San Francisco meende vorige week dat het inreisverbod onwettig was voor mensen die familie hebben in de VS. Daarna vroeg Justitie om een spoeduitspraak van het hooggerechtshof, dat deze week kwam.

Dispuut

Het inreisverbod van Trump is al maanden onderwerp van een juridisch dispuut. De Amerikaanse president bepaalde in januari dat alle vluchtelingen uit zeven landen moesten worden geweerd om terrorisme te voorkomen. Het inreisverbod ontketende een storm aan bezwaren. Diverse federale rechters schoten het decreet af. Ook een afgezwakte tweede versie werd in eerste instantie verworpen door lagere rechters.

De nu gedane uitspraak is nog niet de definitieve: in oktober kijkt het hooggerechtshof naar de bredere vraag over of het inreisverbod moslims discrimineert en daarmee ongrondwettig is.


Het e-mailadres bij dit profiel is nog niet bevestigd. Een link om te bevestigen kunt u vinden in uw inbox.
Bent u de link kwijt? Vraag hier een nieuwe aan.

Wachtwoord is niet correct

tonen

Wachtwoord komt niet overeen

tonen

U moet akkoord gaan met de gebruiksvoorwaarden

Deel dit artikel