Uw profiel is aangemaakt

U heeft een e-mail ontvangen met een activatielink. Vergeet niet binnen 24 uur uw profiel te activeren. Veel leesplezier!

Trump lijkt op president Harding: geen greep op het Witte Huis en de regering

Home

James Kennedy

James Kennedy © Jörgen Caris
Column

Trumps immigratiestop is nu van de baan. Er wordt gewerkt aan een nieuwe maatregel die rekening houdt met de wensen van de rechters, maar de inhoud is nog niet bekend.

Zelden heeft een Amerikaanse president zo’n belabberde actie bedacht en uitgevoerd. De urgentie waar Trump zich op beroept, het tijdelijk weren van mensen uit zeven landen is volgens hem een noodmaatregel, doet denken aan een andere ‘noodwet’, uit 1921, die het aantal migranten drastisch inperkte om Amerika te beschermen tegen het gevaar van communisme en socialisme.

Lees verder na de advertentie
Waaraan moet Trump voldoen om met Harding te wedijveren voor de titel ‘slechtste Amerikaanse president aller tijden’?

Alleen immigranten uit Noordwest-Europa hadden weinig last van deze wet. Die werd afgekondigd door de Republikeinse president Warren Harding in de eerste maanden na zijn aantreden. Een president die door historici vaak wordt aangeduid als de slechtste president die Amerika ooit heeft gehad.

Waaraan moet Trump voldoen om met Harding te wedijveren voor de titel ‘slechtste Amerikaanse president aller tijden’? Het kan natuurlijk zijn dat Trump het op den duur beter doet, en dat zou ik hem gunnen, want daar is de wereld bij gebaat. Maar de eerste tekenen wijzen er niet op en ontsporing ligt op de loer. Niet alleen wordt zijn regering in het nauw gedreven door de contacten met de Russen, maar ook door de indruk dat hij eigenbelang en landsbelang te veel vermengt.

Gevoelens van de bevolking

Harding en Trump waren beiden onwaarschijnlijke kandidaten voor het presidentschap, maar slaagden erin om de gevoelens die leefden onder de bevolking aansprekend te verwoorden. Beiden werden geplaagd door schandalen, waaronder seksuele escapades en het aanstellen van regeringsleden die de wet overtraden.

Maar Harding was op belangrijke punten een heel ander figuur dan Trump. Hij stond bekend als erg sociaal en wilde graag iedereen te vriend houden. Hij had een aantal dikke vrienden, met wie hij graag kaartte en dronk, ook in het Witte Huis ten tijde van de drooglegging. Hij was eigenaar-redacteur geweest van een krant in de staat Ohio. In tegenstelling tot Trump was hij een politicus met een lange staat van dienst en had ook in de Amerikaanse Senaat gezeten. Hij was getrouwd met een wat oudere vrouw, die hem hielp bij het winstgevend maken van de krant en zijn verkiezingscampagnes. Harding had meerdere buitenechtelijke affaires, waarbij hij ook een kind verwekte. Hoewel hij als compromiskandidaat geen hoge ogen scoorde bij de kandidaatstelling, won hij met overmacht van zijn Democratische tegenstander bij de verkiezingen.

Greep op het Witte Huis

Harding kon, net als Trump, enkele goede mensen selecteren voor zijn kabinetsposten, onder wie Andrew Mellon als minister van financiën, een bankier en een van de rijkste Amerikanen. Maar hij was ook in de ban van de zogenaamde ‘Ohio Gang’, zijn oude vriendenkring die vooral hun eigen belangen najaagden. Harding maakte zich daar zelf niet schuldig aan.

Trumps probleem is mogelijk dat hij veel opschudding veroorzaakt, maar behalve sym­bool­po­li­tiek weinig zal bereiken

De ministers van justitie en van binnenlandse zaken, die uit zijn vriendenkring kwamen, draaiden later de gevangenis in voor corruptie. Het goedkoop leasen van federaal land aan oliebedrijven van bevriende eigenaren in ruil voor steekpenningen door de minister van binnenlandse zaken was tot de Watergate-affaire het grootste politieke schandaal in de Amerikaanse geschiedenis. Zulke schandalen zullen nu waarschijnlijk sneller ontdekt worden. Maar Trumps rekkelijkheid in het afleggen van verantwoording over zijn eigen bedrijfsbelangen en gebrek aan ethische maatstaven bij zijn benoemingen zijn een veeg teken.

Nog problematischer is het onvermogen van beide presidenten om greep te krijgen op het Witte Huis en de regering. Harding wist nauwelijks wat zich afspeelde in het Witte Huis, en voelde zich aan het einde van zijn leven - hij stierf in het ambt aan een hartverlamming - bedrogen door zijn vrienden. Ook Trump lijkt niet goed te weten hoe hij zijn regering moet aansturen. Zijn probleem is mogelijk dat hij veel opschudding veroorzaakt, maar behalve symboolpolitiek weinig zal bereiken. En dat zou voldoende zijn om hem naast Warren Harding te plaatsen, als een van de slechtste presidenten van Amerika.

Deel dit artikel

Waaraan moet Trump voldoen om met Harding te wedijveren voor de titel ‘slechtste Amerikaanse president aller tijden’?

Trumps probleem is mogelijk dat hij veel opschudding veroorzaakt, maar behalve sym­bool­po­li­tiek weinig zal bereiken